JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Englishman in Budapest

2017. december 4-e, este 8 óra, MOMKult, Színházterem. Dave Holland Trio. A brit származású bőgő művész még a hatvanas évek végén - Miles Davis hívására - költözött New York-ba. Múltját kutatva kiderül: szinte minden nagy "névvel" játszott már - és úgy tűnik, hogy most is jó erőben van. Igaz, még csak 71 éves volt októberben... (A koncerten szigorúan tilos fotót, illetve videót készíteni - olvasható a jegyen. Ez ma már csak egy-két helyen van így. Úgyhogy marad a szöveg...)

Dave Holland életét, pályáját (közel 50 év!) nem ezen írás feladata bemutatni - de azért érdekesség, hogy a legkülönbözőbb zenésztársak mellett szinte minden stílusban otthonosan mozgott a fusion-től az avantgárdig. (Ajánlom a honlapját: daveholland.com - hihetetlenül különleges régi fotókat (is) találtam itt!)
Ezen a koncerten két amerikai muzsikussal játszott: a dobos Obed Calvaire-rel (35), aki haiti származású (tavaly volt szerencsém hozzá a bécsi "Porgy"-ban, szintén Holland triójával) és az elektromos gitáros, a régi zenekari tag Kevin Eubanks-szel (60 - őt Montreux-ben láttam évekkel ezelőtt).
Nem tudom, a hideg, esős decemberi este, vagy az ünnepekre való készülődés-e az oka (vagy más?), de csak erős félház. Pedig egy igazi jazz világsztár a fellépő, sőt talán kettő. (Lehet, hogy nemsokára három...)
Holland köszönti a turné utolsó előadásának közönségét, bemutatja társait és elmondja, hogy készül ebben a felállásban egy új CD.
Majd indul a zene-folyam, szünet nélkül, összefüggően - a számok is egymásba kapcsolódnak. Saját szerzemények, egyéni témák, hosszú improvizációk. A műfaj: (ha muszáj meghatározni) modern mainstream - (kevés) rockos elemmel "tűzdelt" kamara jazz. Vagy, ha másképp szeretném leírni: három ember - nem is, inkább három jóbarát (zenei) beszélgetése, három korosztály "meséje" egymásnak - és a nézőknek-hallgatóknak. A főnök, a rangidős "diktál", de nem uralkodik a többieken. Meghallgatja a fiatalabbakat is - és kifejti véleményét a hallottakról. A "középkorú" mindkét irányba figyel, már ő is rendelkezik súlyos mondanivalóval, támogatja az idősebbet - és a fiatalabbat. Egyensúlyoz. A legifjabb "ficánkol" - ha hagyják. És mindig hagyják. Mert értelmes gondolatai, újszerű megnyilvánulásai vannak. Sőt: időnként nemcsak a társak, hanem a közönség figyelmét is magára vonja.
Vissza a koncerthez. Ez egy összeérett, összeszokott trió – kiváló hangszertudással, rendkívüli muzsikusokkal, nem mindennapi műsorral.
Dave Holland játéka lenyűgöző, változatos, virtuóz. Szépen felépített dallamokkal, hihetetlen mentális tartalommal. És a két órás koncertet (a ráadással együtt) gond nélkül bírta fizikálisan is.
Kevin Eubanks nagyot alakított: a mással össze nem hasonlítható gitározás mellett gyorsan kicserélte az elszakadt húrt... De a tréfát félretéve: szép szólók, remek kíséret, gondolatgazdag játék.
Obed Calvaire nagy jövő előtt áll: csodálatosan kísér, lendületbe jön - ha kell, teljesen egyenrangú társ.
Ez egy "FG" minősítésű koncert volt - remélem, nem csak szerintem...
Azért két kép a fiúkról:


image1.JPG


image2.JPG

Vissza a hírekhez