JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

A Bartók konzi jazztanszakának tanárai 2017-2018 – Serei Dániel (dob)

Egyszer pár évvel ezelőtt már kísérleteztem azzal, hogy interjúsorozat keretében bemutassam Önöknek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének tanárait. Mit ne mondjak, nem volt könnyű… A vasárnaponként jelentkező új sorozatunkban a Bartók konzi jazztanárai remélem, kicsit rugalmasabbak lesznek… Tizenharmadikként Serei Dánielnek szegezem a kérdéseket.

serei-daniel-2017.jpg


1) Mióta tanít a Bartók konziban?

2017 októbere óta.


2) Milyen szisztéma alapján válogatja ki a jelentkezőket?

Eddig még nem volt alkalmam felvételiztetni. Szerintem a zeneiség, az alázat, az eltökélt hozzáállás és a szorgalom nagyon fontos szempontok, igyekszem majd ezeket megfigyelni.


3) Amikor elkezdte, akkor kapott tankönyvet, hogy hogyan oktassa a középfokú jazzdobosokat, vagy volt egy saját tanterve?

Van központi tanterv, illetve van egy saját tantervem, amely jó részt azoknak a tanároknak az elképzeléseit foglalja magában, akiktől én is tanultam jazz-dobot (Balázs Elemér, Benkó Ákos, Berdisz Tamás, Csörsz Zoltán, Geröly Tamás, Jeszenszky György,  Mohay András, Németh Ferenc, Nesztor Iván, Sárvári Kovács Zsolt). Ugyanakkor ezeknek az anyagoknak a rendszerezése és átadása már a saját elképzeléseim alapján történik.


4) Heti hány órát ad a konziban?

Hetente 9 órát.


5) Hogyan tudja ezt egyeztetni egyéb elfoglaltságaival? Hisz elismert előadóművész, így vannak fellépései is.

Szerencsére most úgy alakult, hogy délelőttönként és kora délután tanítok a konziban, így az esti koncertek miatt nem kell átszerveznem semmit. A próbákat igyekszem mindig úgy alakítani, hogy ne zavarják a konzis órarendemet.


6) Kik a tanítványai?

Baranyai Bence, Bedő Gábor, Klausz Ádám és Milei Bálint.


7) Jazzművészként miket tervez az elkövetkező hónapokra?

Nemrégen felvettünk egy-egy stúdió anyagot a Chris Devil Trio-val és az Oláh Krisztián Trióval. Ennek kapcsán lesz egy közös koncertje a két formációnak január 23-án az Opus Jazz Clubban. A saját zenekarommal pedig műhelymunka indul, a tavaszi koncertekre készülünk.


8) Mikorra várható például egy újabb lemez?

Több terv is van, a Budapest Jazz Orchestra-val és a Pankastic! zenekarral is lesznek lemezfelvételek, de egyelőre részleteket nem mondhatok.


Vissza a hírekhez