JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

„KÉPSOR” CÍMMEL MEGJELENT MAGYAR MIKLÓS JAZZTÉMÁJÚ FESTMÉNYEINEK ÉS GÁSPÁR IMRE GRAFIKÁINAK KÖTETE

Idén ősszel, október 2-án adtunk hírt honlapunkon az Újpest Galériában megnyitott érdekes képzőművészeti kiállításról, amelyben számos – a jazz, a blues és a progresszív rock – előadóművészeit ábrázoló alkotás is látható volt a Magyar Miklós vezette művészkollektíva, a Colosseum csoport tizenkét tagjától. Néhány héttel ezelőtt pedig a két – jazzszempontból legfontosabb – művész mintegy hatvan képe egy kis kötetben is megjelent.

img-0007.jpg


A zene és a társművészetek kapcsolata, egymásra hatása mindig is a kultúra különleges területének számított. Természetes igény volt arra, hogy ne csak a fotográfusok örökítsék meg a zenei világ jeles képviselőit, de a képzőművészetek legkülönfélébb területeinek művelői is megtegyék ezt a festőktől a szobrászokig.

New Orleans-ban pl. Louis Armstrong óriási szobrot kapott, de büszkék lehetünk arra, hogy mi is tisztelgünk Satchmo nagysága előtt a Bánki tó partján álló szoborral. Festmények és grafikák sokasága készült a világon a műfaj több mint 100 éves története során és ebben mi sem maradtunk le. Gondoljunk csak Gyémánt László, Ruttka Ferenc, vagy Urbán György munkásságára. A fotóművészek felsorolása pedig végtelen lehetne, álljon itt csak néhány a legnagyobbak közül: Fejes László, Díner Tamás, Schwanner Endre. Markovics Ferenc, Siklós Péter, Dormán László, Kallus György és végtelen a sor. Újabban pl. Szalóky Béla (igen a jazztrombitás) készít kiváló fotókat itthon és külföldön, és már több kiállításon is megcsodálhattuk felvételeit. Mindenképpen kiemelném honlapunk néhány munkatársát, mindenekelőtt Somogyvári Pétert, de – ha ritkábban is – Barcsik Géza (aki képzőművészként is jelentős), Sztraka Ferenc és Szabó László (Tatabánya) is remek fotókkal illusztrálják a többnyire általuk írt kitűnő beszámolókat! Korábban pedig Sánta István Csaba – „száguldó riporterünk” – remekelt képeivel, két kiállításáról mi is beszámoltunk!

Magyar Miklós barátom az említett kiállításon több mint harminc saját művét mutatta be. Hiperrealista képeinek jellemzője a mérnöki pontosság (hiszen ez a tanult „mestersége”), a részletek aprólékos kidolgozása és a lenyűgöző színgazdagság. A remek portrék mellett a műfaj olyan ikonikus alakjait, mint Miles Davis és Ornette Coleman még olymódon is megörökítette, hogy az illető zenész portréja mellett a hozzá kapcsolódó allegóriák, szimbólumok is szerepelnek a festményeken, amelyekre a zenész életpályája és művészete kapcsán asszociált az alkotó.

Gáspár Imre humoros karikatúrái nem bántóak, éppen ellenkezőleg az ábrázolt személy iránti szeretetéről tanúskodnak. Tollrajzai láttán megelevenednek a hazai és külföldi jazzvilág képviselői Szakcsi Lakatos Bélától Duke Ellington-ig, Pege Aladártól (a könyv címlapján) Ella Fitzgerald-ig. Érdekes, hogy a külföldön befutott négy leghíresebb magyar jazzgitáros is szerepel képei között: Szabó Gábor, Zoller Attila, Bacsik Elek és Snétberger Ferenc.

Imre munkásságával kapcsolatban még elmondanám, hogy neki már évtizedekkel ezelőtt is jelentek meg rajzai a hazai sajtóban, pl. a korai Syrius együttesről, vagy a Benkó Dixielandről.

Egyébként, amikor egy adott muzsikusról mindketten készítettek portrét (sőt olykor többet is), azok a kötetben egymás mellett szerepelnek. Ez érdekes összehasonlításra ad lehetőséget arra nézve, hogy miként látja a két művész ugyanazt a személyiséget.

Az október 2-i cikkünkben illusztrációképpen Miklóstól Chick Corea és Keith Jarrett portréját, valamint Miles Davis és Ornette Coleman előtt tisztelgő mozaikszerű festményeit közöltük illusztrációként (amelyek természetesen a könyvben is megtalálhatóak), most viszont  Armstrong „telefonos” képét és a Coltrane és Davis emlékére készített Afro-Blue Impressions című „mozaik”-festményt mutatjuk be. Imrétől pedig a múltkor közölt Szakcsi, Bacsik, Armstrong és Metheny grafikák után ezúttal Szabó Gábor és Jaco Pastorius kerülnek közlésre.


img-0006.jpg


img-0003.jpg


Legyenek ezek a szép képek karácsonyi (jazz)ajándékok olvasóink számára!


img-0004.jpg


img-0005.jpg


Vissza a hírekhez