JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

ÉVADZÁRÓ A HÁLÓBAN

Az év utolsó hónapjának második keddjén került sor a Háló klub évadzáró jazzkoncertjére. Berkes Balázs triójában két gitáros, Gyárfás István és Juhász Gábor játszott.

A Háló jazzklubja kilenc éve minden hónap második keddjén tartja összejöveteleit. A nyári szünet kivételével havonta egyszer jelentkező programok fellépői már a kezdetektől jazz életünk jeles előadóiból kerültek válogatásra, a 2011 decemberéig a Ferenciek terén létezett klubban (Vukán György adta a búcsúkoncertet), majd kiűzetésük után az új otthont adó Horánszky utcában található Loyola Café-ban napjainkig. A 2008. október 14-i nyitókoncert (Antal Tibor és az Easy Jazz Band lépett fel) óta eddig 86 alkalommal szólt a jazz. Deseő Csabának, a klub művészeti vezetőjének köszönhetően a főmeder, a swing mellett a legkülönfélébb irányzatok is helyet kaptak az évek során, így a hazai jazz sokszínűségét hűen tükrözték az itt rendezett koncertek. Érdemes áttekinteni a klub jazzprogramjait felsoroló oldalt a világhálón, ahol a száraz tények igazolják az általam leírtakat. A 86., egyben évadzáró koncertre Csaba egy régi barátnak és muzsikustársnak, Berkes Balázsnak küldött meghívót. A legendás bőgős már a Dália klub ’62-es megnyitása előtt játszott első kvartettjében, melyben Réti János zongorázott, és Palkó Barna dobolt. A történelmi időkről bővebben lehet olvasni Csaba nemrég megjelent „Kettős fogás” című életrajzi könyvében, amelyet ezúttal is olvasóink figyelmébe ajánlok.


01.jpg


Most azonban nem együtt játszottak, és Csaba egy rövid bevezető után át is adta a szót Balázsnak, aki bemutatta triójának két gitárosát, Gyárfás Istvánt és Juhász Gábort.


02.jpg


03.jpg


A koncert első részében Berkes Balázs szerzeményeit játszották. Balázs sok humoros anekdotával fűszerezve konferálta be a számokat, közben szerénységéből adódóan szabadkozott, hogy saját magát egyáltalán nem tartja jelentős zeneszerzőnek. Mindenestre erről senkit nem sikerült meggyőznie, az elsőként előadott, barátoknak írt „Bop for Two friends” és az ezt követő nem Csaba hegedűjére, hanem saját bőgőjére írt „Four Strings” nagy sikert aratott. Nem kerülhette el a tapsvihart az eredetileg nagyobb létszámú formációra írt lendületes „So and so”, és a gyengéd érzelmeket bemutató, feleségének írt „Serenade” című kompozíciója sem. Végül egy kubai turnéról hazafelé utazva, a spanyol fővárosban töltött éjszaka alatt fülébe lopózott dallamok sugallta, „Madrid” hangzott el. Mint megtudtuk, megelőzte korát, előbb íródott, mint Chick Corea „Spain” című, a jazz világába spanyol akkordokat hozó, mérföldkőnek tekintett, világsikert aratott szerzeménye. Többünknek bevillant, ha Balázs amerikaiként írja ezt a számot…, de hát nincs „ha”.


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


A szünet után következett a beszélgetés, a Háló programjainak állandó lényeges eleme. Célja, hogy a fellépő művészeket személyesen is közel hozza a klub látogatóihoz. Sok érdekes történet hangzott el, és gondolat fogalmazódott meg a színpadon, összefoglalva mindezeket Berkes Balázs szavait idézem: „Szinte növendék koruk óta játszunk együtt két gitáros kollégámmal, Gyafival és Gabival, sok minden más mellett. Szeretünk játszani ebben a formációban! Nekem mindig egy élmény és meglepetés a két különböző karakterű gitáros barátom közös, egymáshoz alakuló művészi játéka! Ha van alkalmunk a közös muzsikálásra, mindig örömünkre szolgál és a tapasztalatok szerint a mindenkori jelenlévő hallgatóságnak is!”

A beszélgetés végére egy kedves meglepetés maradt. A klub régi-régi törzsvendége, a majd minden eseményen résztvevő Csabai Margit kőfaragó saját alkotásával köszöntötte az idén október 12-én 80. születésnapját ünneplő Berkes Balázst.


08.jpg


Folytatódott a zene, két standard, Oscar Pettiford „Blues in the Closet” című szerzeménye és az „Alice in Wonderland” után Berkes Balázs Gershwin átdolgozása, a „Soon” hangzott el. Virtuóz szólók és intimitás, a kamara jazz finom ízei, így foglalhatom össze ezt a magával ragadó koncertet. Talán leginkább Charlie Haden és Joe Pass duó lemezének hangulata idéződött fel bennem, azzal a különbséggel, hogy itt három „jazz cats” összesen 16 húron előadott játékát élvezhettük. Ettől az évtől búcsúzott a Háló, de jövőre újra várják nyitott kapukkal és őszinte szeretettel a jazz zenét kedvelőket a Horánszky utcában található Loyola Café termében.


09.jpg


10.jpg


11.jpg


12.jpg


13.jpg


14.jpg

Vissza a hírekhez