JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

JazzUp

JazzUp – Berki Martin

A múlt hétvégét (márcus 8-tól 10-ig) a csepeli Egressy Béni országos jazzkonzi versenyén töltöttem. Mindig is a fiatalokat támogató (egyre ritkább…) emberek közé tartoztam. Így nagy öröm volt számomra ez a három nap. Ti. több olyan 20 év körüli, vagy még annál is fiatalabb tehetséget fedeztem el, akikről előtte még csak nem is hallottam… Először a zsűri (elnök: Borbély Mihály, tagok: Binder Károly, Berki Tamás) által első helyezettnek ítélt lányokat és fiúkat mutatom be Önöknek. A fiúk közül második delikvensünk a lassan 17 éves budapesti zongorista, Berki Martin, aki az un. „I. korosztály”-ban (kezdők) lett megosztott harmadik helyezett.

1) Volt a családjában előzménye a jazznek? Vagy egyáltalán a zenélésnek...
Roma, zenész családból származom, amire büszke is vagyok. Apai és anyai ágról is, több generációra visszamenőleg. Édesapám hegedűn és billentyűs hangszereken játszik hivatásszerűen. Anyai nagyapám basszusgitáron játszik, ő is hivatásszerűen. A zene szeretete kisgyermek korom óta meg van. 

2) Ön hogyan lett zongorista?
Zenei tanulmányaimat 7 éves koromban kezdtem, a pásztói Rajeczky Benjamin Általános Zeneiskolában. Ekkor kezdtem ismerkedni a hangszeremmel. Tanárom Torják Vilmosné (Magdi néni),  akivel mai napig is nagyon jó a kapcsolatom, aki kiváló ember és zenepedagógus.

3) Mikor határozta el, hogy jazz zongorista lesz?
4 évig tanultam klasszikus zongorát, de már folyamatosan hallgattam az interneten mindenféle zenét. De ami a legjobban megfogott, az a JAZZ. Nagyon sok kedvencem van. Párat megemlítenék: Oscar Peterson (példakép), Keith Jarrett, Michel Petrucciani, Herbie Hancock. 
11 éves koromban felvételiztem a VI. ker.-i Tóth Aladár  Zeneiskolába jazz zongora szakra. ifj. Rátonyi Róbert lett a tanárom. Nagyon nagy öröm volt számomra a zenekari foglalkozás. Akkor tudatosult bennem ez az én utam.

4) Mióta jár a budapesti Egressy konziba és ki/kik a tanára/tanárai?
2012-ben középiskola választás előtt álltam. Sok jót hallottam a csepeli konziról, többek között azt, hogy ifj. Szakcsi Lakatos Béla is itt tanít. Augusztusban meg is volt a felvételi, ami sikerült is. Hála Istennek. Szeptemberben már itt folytattam tanulmányaimat. Béla lett a főtárgy tanárom, aki nem csak a pedagógusom, de nagyon jó barátom is lett. Ő nevezett be a versenyre. Figyelemmel kísérte a felkészülésemet, és rengeteg jó tanáccsal látott el. Amit ezúton szeretnék megköszönni. Sajnos, a kollégiumi beilleszkedés nem ment könnyedén, és úgy döntöttünk szüleimmel, hogy rokonoknál fogok lakni.

5) Milyen díjakat kapott?
A korcsoportomban 3. helyezést értem el. Aminek nagyon örültem, de egyben arra is ösztönöz, hogy még többet gyakoroljak és foglalkozzak a zenével. Hiszen az arany sokkal jobban csillog a bronznál.

6) És most hogyan tovább? Kapott-e már vasárnap óta felkérést? Egyáltalán, hol fog legközelebb fellépni?
Nagyon nagy örömömre szolgál az ön által felajánlott lehetőség március 25-én a BJC-ben, amire úgy gondoltam, hosszú éveket kell majd várnom. Egyszerre csak az ölembe hullott... Köszönöm.

7) Van már saját együttese?
Sajnos nincs, de nagyon nagy álmom, hogy saját bandát alakítsak.


berki-martin.jpg

Vissza az összes interjúhoz