JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

JazzUp

JazzUp – Joubert Flóra

Joubert Flórát (1988) nem egészen másfél éve láttam-hallottam először. Rögtön elsőre nagyon tehetségesnek tartottam. És úgy tűnik, ezúttal sem csalt meg a fülem… Heteken belül indulhat New Yorkba!

joubert-flora.JPG


1) Először is tiszta szívből gratulálok, hogy ösztöndíjat nyert a New York-i The Collective-ba!

Köszönöm szépen!


2) Mielőtt el kezdtem magára zúdítani a kérdéseimet, megnéztem, hány cikkben szerepel a neve a JazzMa.hu archívumában... Mindössze hatban, s az első cikk tavaly április 11-én jelent meg, amiben olvasható a neve és látható a fotója... Előtte mit csinált? I mean, mesélje el nekem, mi történt magával a születése óta?

Egész gyerekkoromban és körülbelül tizenhat éves koromig a biológia érdekelt, azon belül a zoológia. Tanulmányaimat is ilyen irányban kezdtem. Gimnázium második osztályában valamilyen indíttatásból, amit máig nem tudok, elkezdtem dobolni és ez minden addigi elképzelésemet a jövőmről borította. Érettségi után válaszút elé állítottam magam: ha felvesznek az ELTE Biológia szakára, akkor oda megyek, ha nem, akkor megpróbálom a Kőbányai Zenei Stúdiót.

Három plusz egy éves képzést elvégeztem a kőbányai suliban, ahol három évet Németh Gábornál tanultam, negyedik évben pedig csoportos óráink voltak mindhárom tanárral (Németh Gábor, Solti János, Sramkó János) külön-külön. Egész négy év alatt  Póka Egon zenekarában voltam. Első olyan iskola volt az életemben, ahol az az érzésem volt, hogy megérkeztem, itt a helyem.

Négy év elvégzése után sem lankadt a dobolás iránti érdeklődésem sőt, minél többet tanultam, annál jobban magával ragadott.

Most végeztem a második évemet a Kodolányi János Főiskolán.


3) A tavalyi A38-as Talentométeren (én is) felfigyeltem rá, kimondottan férfiasan dobol... Ez minek a hatására alakult ki így magánál? Szereti a "márázós" dobosokat? Vagy csak Szendőfi Pétert, a mesterét követi?

Legnagyobb részt férfi dobosokat hallgatok, egész életemben férfi dobtanáraim voltak… és amióta elkezdtem ezzel foglalkozni, mindig az volt bennem, hogy nem akarok azért feltűnni, mert csaj vagyok a dobok mögött. Ugyan úgy, sőt még nagyobb elszántsággal kell dolgoznom ahhoz, hogy a férfiak közt labdába rúgjak. És soha nem akartam csak nőkből álló zenekarban játszani… de ezt az élet másképp hozta. - soha ne mondd, hogy soha -


4) Vegyük át még egyszer, mikor került a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola Jazztanszakára?

2012 szeptember.


5) És mikor végez ott?

Egy év halasztás miatt jövőre, 2016-ban.


6) Peti dicsérgette az elmúlt években? Egyáltalán hallott már korábban a New York-i The Collective-ról? Persze álnaiv a kérdés, mert Szendőfi ott (is) tanít, és nem bíztatta volna, hogy jelentkezzen, ha kutyaütőnek tartaná magát...

Ezeket a kérdéseket úgy érzem megválaszolta helyettem...


7) Mikor utazik New Yorkba és meddig marad ott?

Július 16-án és augusztus 17-én indulok vissza.


8) És ha hazajön, akkor hogyan folytatódik az itthoni karrierje?

Folytatom a sulit, gyakorlok és követem az utam.

Nagyon hálás vagyok, hogy Nagy Jánossal két zenekarban is játszhatok, egyik a New B(r)and, ahol tatár népdalfeldolgozásokat játszunk, tagok: Regina Husnullina - ének, Nagy János - zongora, Frankie Látó - hegedű, Nagy Ábel -gitár, zongora, Kéri Samu - basszusgitár.
A másik még tisztázatlan nevű "trió" Nagy Jánossal, Ujváry Flórával és Mogyoró Kornéllal, ahol János szerzeményeit játsszuk.

Helyettesítő dobosként volt szerencsém játszani az In Line zenekarban nem rég, Miskolcon.

Állandó helyettesként még a Mrs. Columbo zenekarban játszom.

Két alakuló trióban is vagyok, amelyik közül az egyikkel már játszottunk is, és igazából arra az alakalomra alakultunk: J.M.J. Trió. Tagok: Muck Éva - basszusgitár, Jasper Andor – szaxofon. (Muck Éva most nyerte meg a „The 2015 Queen of Strings Competition”-t!)

És Kodós diákokból összeállt másik trióval még nagyon az elején járunk. Tagok: Rodek Balázs - gitár, Lovász Barnabás - basszusgitár.


9) Számíthatok egy útibeszámolóra?

Nem...

Persze Robi bácsi, nagyon szívesen!

Vissza az összes interjúhoz