JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

JazzUp

JazzUp – Gyárfás Péter

Nagyon örülök annak, hogy egy ilyen ígéretes tehetséggel, mint Peti, én készíthetem élete első interjúját!

gyarfas-peter.jpg


1) Először is szeretnék gratulálni, hogy felvették a Grazi Jazztanszékre...

-Köszönöm! Én is nagyon örülök, nagy vágyam volt, hogy odakerüljek.


2) De ugorjunk vissza időben! Mivel csak most november 26-án lesz 21 éves biztos még halvány emlékei sincsenek nagypapájáról, Zágon Ivánról, aki szerintem nagyszerű zongorista volt.

-Igen, sajnos őt már személyesen nem ismerhettem, de hallottam felvételeket tőle és apukám sokat mesélt róla. Kár hogy nem tanulhattam tőle.


3) De így is komoly zenei (nem komolyzenei!) háttérrel rendelkezik, hisz apukája Gyárfás "Gyafi" István az egyik legjobb magyar jazzgitáros. Bátyja pedig Gyárfás Attila dobos, aki épp most diplomázott Amszterdamban. Gondolom, éjjel-nappal jazz zene szólt otthon gyermekkorában. Meséljen erről valamit nekünk.

-Valójában komolyzenei háttérrel is rendelkezem, ugyanis 7 éves koromtól egészen gimnáziumos koromig csak klasszikus zenével foglalkoztam, majd természetesen az otthon állandóan szóló jazz muzsika befészkelte magát a fejembe.


4) Miért épp a zongorát választotta? Meg sem fordult a fejében, hogy gitáros legyen, mint az Apu, vagy dobos, mint a Bratyó?

-A Csillagok Háborúja zenéje mély benyomással volt rám, és 6 éves fejjel könnyebb volt a zongorán lepötyögni a birodalmi indulót, mint gitáron. A dobról nem is beszélve... Viszont mindkét hangszer iránt a mai napig érdeklődöm.


5) Milyen zene iskolákba járt és ott kik voltak a zongora tanárai?

-A 17. kerületi Bartók Béla Zeneiskolában kezdtem el zongorázni Ella Miklósnénál, majd a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskolában folytattam komolyzenei tanulmányaimat Belák Erzsébetnél. Klasszikus zongoraversenyeken is részt vettem, melyek közül számomra a legjelentősebb a Farkas Ferenc Országos zongoraverseny volt, melyen első helyezést értem el. Érettségi előtt fél évvel kezdtem el a felkészülést a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola OKJ jazztanszakára Balogh Zoltánnál, majd a Bartókban Révész Richárdnál, Neumann Balázsnál és Pozsár Máténál tanultam. Külön órákat vettem ifjabb Szakcsi Lakatos Bélától is.


6) Hogyan, vagy kitől jött az ötlet, hogy jelentkezzen Grazba?

-Miután Attila kiköltözött Hollandiába, én is elkezdtem érdeklődni a külföldi iskolák iránt. Legtöbbet bátyámat faggattam, de édesapám is sok ötletet adott. Végül Graz mellett döntöttem.


7) Mikor kell kiutaznia és azt már tudja-e, hogy ki lesz Ausztriában a zongora tanára?

-Valószínűleg szeptember végén fogok kiutazni, mivel az oktatás ott csak októbertől kezdődik. Olaf Polziehn lesz ott a zongoratanárom, Ő volt a fő oka annak, hogy Grazba menjek.


8) Augusztus első hétvégéjén lesz két fellépése is a 44. Debreceni Jazz Napokon. Kikkel fog fellépni?

-Édesapámmal fogok duózni, és Bolyki Sára zenekarával fogok fellépni.


9) Apukájával már játszott nagy nyilvánosság előtt?

-Nagy nyilvánosság előtt jazzt még nem játszottam vele, csupán jam session-ökön sikerült együtt zenélnünk, ezért kicsit izgatott is vagyok emiatt a fellépés miatt.


10) És Bolyki Sára énekesnővel?

-Sárával már nagyon sokszor sikerült muzsikálnom, sok fellépésünk volt, legutóbb épp a Lamantin Jazztáborban. Nagyon szeretek vele együtt játszani.

Vissza az összes interjúhoz