JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

JazzUp

JazzUp – Csillag Júlia

Csillag Julcsit kb. 2 éve hallottam először egy Bartók konzis tanszaki vizsgán. Kicsit elfogódottnak tűnt. De aztán az esztendők során szépen ment felfelé. Az idei januári vizsgán pedig egyenesen lórúgásszerű fejlődést éreztem nála!

csillag-julia.jpg


1) Először is engedje meg, hogy gratuláljak magának a sikeres felvételihez!
Nagyon köszönöm! Még mindig nem fogtam fel. Egy ember életében vannak hullámvölgyek. Egyszer fenn, egyszer lenn. Hát én most sokáig időztem lenn, mikor is elhatároztam, hogy összeszedem magam.
Bevallom őszintén, hogy csak fél éve küzdök MAXIMÁLISAN azért, hogy előrébb jussak a szakmai utamon, és egyáltalán az életemben. Már egy jó ideje a terveim között szerepelt a Zeneakadémiára való  bejutás, de nem volt bennem elég erő. Szerencsére (nem túl későn) megérkezett ez az erő és bejutottam.
És ez persze a barátok és a családom bátorításának is köszönhető.


2) Volt valami előzménye a zenélésnek a családjában?

Nagyapám karmester és koncertmester volt Münchenben, kint nagy sikert aratott, Neki az egész élete a zenéről szólt.
Nagymamám, ki merem jelenteni, hogy a világ legjobb zenepedagógusa. Kiváló zongoratanár és a zenei munkaképesség-gondozás kutatója és tanára. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen oktatja ezt a tárgyat. Nagyon sok zenészhallgató és szereplő művész keresi fel fizikai fájdalmakkal, görcsökkel, gyulladással, mind ez a hatalmas nyomásnak köszönhetően. A zenei munkaképesség-gondozás megváltoztatja a zenészek életét.
Édesanyámnak brácsa zenetanári diplomája van. Óvodákban is tanított zenét. Most nagymamámmal dolgozik együtt az ELTÉ-n és a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában.

3) Kisgyermekkorától zenei iskolákba járt?
Mivel a családom életében a zene fontos szerepet játszik, így nem is csoda, hogy már egészen piciként zenét tanultam. Az Ádám Jenő Zeneiskolába jártam először furulya, később oboa szakra.
Ezzel a hangszerrel felvételt nyertem a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskolába, itt 5 év múlva végeztem. Ebből 3 év, nem az iskola hibájából szenvedés volt. Időközben rájöttem, hogy nem az én nyelvem az oboa. Nem tudtam kifejezni magam vele.
Abban biztos voltam már akkor, hogy a zene az én utam, de az eszköz nem volt meg. Énekelni egész kis korom óta énekelek. Népdalversenyekre neveztek be, ahol szép eredményeket értem el. Voltak együttesek, amikben közreműködtem, de persze ezek csak próbálkozások voltak. Szárnybontogatások, melyek nélkül nem tanulunk meg repülni.
Így hát, mivel tudtam, hogy ez nekem jól megy, leesett a tantusz, hogy ezzel kéne foglalkoznom. Az énekléssel, s a sors is erre sodort. Később magánénekre jártam két évig.

4) Mikor kezdett flörtölni a jazz zenével?
Pontos dátum nincs. :-)
Nem is tudom mi volt akár az első jazz szám, amit hallottam.
Azt tudom, hogy régen még a konzi gyakorlóiban esténként gyakorlás helyett jazzt improvizáltunk a társaimmal, ha lehet ezt mondani, egészen alapfokon. De nem ez volt a lényeg, hogy milyen fokon, hanem, hogy élveztük. Akkor ezt még oboával. Még emlékszem, hogy sokszor éreztem azt a sugallatot és mélyen szántó és hatalmas érzést, hogy úgy letenném az asztalra a hangszert, és csak énekelnék. Hallottam a hangokat a fejemben, amik kikívánkoztak a torkomon. Amit most már nem tartok vissza soha többé. Tehát leginkább a konzis társaimnak köszönhetem, hogy megismerkedhettem ezzel a zenei stílussal.

5) Miért épp a Bartók konziba jelentkezett?
Sok korábbi Szent István konzis társam járt oda. Míg én a B tervemhez végeztem el egy másik szakmát (csecsemő és kisgyermek-gondozó), ők már bátran lépkedtek fel a szakmai lépcsőfokokon álmaik felé. Így legalább látom a példát közvetlen közelről, a saját korosztályomon belül. Tőlük vettem az ötletet. Igaz, 3 évbe tellett megszerezni hozzá a bátorságot, de sikerült.

6) Mettől meddig járt oda?
Két évet jártam oda. Most fejeztem be. Kicsit úgy éreztem, mikor a felvételi előtt álltam, hogy nem állok készen, és hogy nekem még kell egy év, de ezek szerint ez nem így van. Nagyon szerettem oda járni. Sok szeretetet, figyelmet, türelmet kaptam. No meg persze észhez térítő mondatokat is, amik nélkül nem állnék most itt. Kellett ez a suli az életemben, ugyanis megtudtam, hogy jó irányba tartok.

7) Kik a példaképei? I mean, vannak amerikai jazzénekesnő ideáljai?

Nincs kedvenc előadóm. Vannak szívemhez közelebb álló jazzmuzsikusok, ilyen például Chet Baker, Anita O'Day. Bolondulok a régi klasszikusokért. Egy jó swingnél nincs is jobb. :) Ahogy Anita flegmán swingel, az számomra a példa. Nem is példa, inkább irigylésre méltó képesség. Chet Baker-nek sokszor az a bája számomra, ahogy a kevés hangot sokká tudja tenni. Kicsit ellentmondásos, de ez történik. Az a hang, azon a helyen, úgy megszólaltatva... Nem sietett soha sehová. Mindig maximálisan megélte a pillanatot. Nekem mindig is az ilyen zenészek voltak a példaképeim, akik nem sietnek el semmit, őszinték és hallani, hogy mindenük a zene.


8) Most, hogy szeptembertől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének növendéke lesz, nincs egy kis gyomoridege? Vagy maga egyáltalán nem izgulós típus és már alig várja az újabb kihívásokat?
Szerintem, az hazudik magának is és másnak is, aki azt mondja egy ilyen nagy dolog előtt állva, hogy nem izgul. Legtöbbször azért izgulunk, ami nekünk a legtöbbet jelent. Izgulok, s ez így van jól.
Attól még nagyon várom az újabb kihívásokat.
Sok tervem van, és ezt mind meg is akarom valósítani. Kíváncsian várom a fejlődésem rögös, de izgalmas útját.


9) Mikor és hol lép fel legközelebb?

Most egyelőre nincs a közelben kitűzve fontosabb időpont. Egy esküvőn zenélek majd augusztusban és egy magán bulin. Novemberre már van egy nagyobb, jelentősebb fellépési lehetőség, de mivel ez nem biztos, így nem mondhatok semmit.

Vissza az összes interjúhoz