JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Sztárinterjú

Sztárinterjú – Lámpafény, avagy Harcsa Veronika és a versek

Nagy fába vágta fejszéjét Harcsa Veronika! Magyar költők verseit (jazz) zenésítette meg. Kritikusunk, Gregorits Ricsi már "ki van ájulva" a CD-től, a közönség pedig már a múlt héten megvette az utolsó jegyet is a koncertre.

harcsa-veronika.JPG

Fotó: Glódi Balázs

MR: Veronika, hogyan jött az ötlet? Volt súgója, vagy csak úgy kipattant a fejéből, épp ideje egy verses lemezzel jelentkeznem?
HV: Régóta motoszkált bennem, hogy magyarul is készíthetnék egy lemezt, hiszen ez az anyanyelvem. Bár kétségtelen, hogy a jazz és a könnyűzene angolul szólal meg a legtermészetesebben, érdekelt, mit tudnék magamból kihozni magyar nyelven. Eredetileg saját szövegek írását terveztem, és azért kezdtem belemerülni a verseskötetek olvasásába, hogy mélyebben megismerjem a magyar lírikus hagyományokat. Némely költő azonban olyan erőteljes hatással volt rám, hogy éreztem, ezzel az élménnyel kell kezdenem valamit. Így született meg a verslemez gondolata.

MR: Sosem volt önbizalom híján, de azért ahhoz jelentős bátorság kell, hogy valaki verseket zenésítsen meg. Hogyan történt ez? Olvasott egy József Attilát és közben magában belül elindult a melódia? Leült a zongorához és lekottázta?
HV: Fontos volt, hogy teljes köteteket, életműveket olvastam át, nem csak válogatásokat. Így százszor összetettebb benyomásom alakult ki az egyes költők stílusáról, életútjáról, kiemelt témáiról, mint mondjuk anno gimnáziumban. Ez a hatás adta az alapinspirációt a versek megzenésítéséhez. Első körben vagy ötven kiválasztott vers volt a kezemben, nagyjából tizenöt költőtől, ezekkel ültem le a zongorához. Sorba vettem őket, és hagytam, hogy a művek saját ritmikája, dallami, vagy tartalmi ívei, hangulatai elindítsanak valamit.

MR: Egyébként szeret verseket olvasni, netán iskolás éveiben szavaló versenyt nyert?
HV: Nyertem iskolás szavalóversenyt, ráhibázott, de az igazság az, hogy korábban nem voltam nagy verses, inkább prózát olvastam. Ezért is ért most ilyen katartikus élményként a kötetek végigolvasása. Teljesen beszippantottak a versek, úgy, mint korábban sosem.

MR: Miért pont ezeket a verseket és költőket választotta?
HV: Az elsődleges szempont az volt, hogy mely versek fognak meg érzelmileg, hangulatilag. Aztán az, hogy mennyire lehetnek alkalmasak megzenésítésre, dallá alakításra. Volt például egy Babits vers, ami bármennyire tetszett, túl hosszúnak bizonyult a dalformához. Vagy volt olyan József Attila, ami bár a csontomig hatolt, túl erőteljesek voltak a szavak, nem tudtam elképzelni, hogy elénekeljem. Egyelőre. Hasonló volt a helyzet egyébként a kortárs költőkkel, akiket olvastam. Nem éreztem elég bátornak magam olyan fokú szókimondáshoz, olyan sokkoló fordulatokhoz, mint ami sok kortárs költőt jellemez, ezért maradtam végül csak huszadik századnál. Később persze lehet, hogy több merszem lesz bevállalni olyat is, amit ma még nem.

MR: Segített ebben Önnek valaki?
HV: Amikor első körben kiválogattam egy rakás verset, Lackfi Jánosnak mutattam meg. Átritmizáltuk egyiket-másikat, beszélgettünk róluk. Jó indítás volt, hiszen korábban nem foglalkoztam versekkel, tanulságos volt hallani egy költő benyomásait, tippjeit.

MR: Mióta ismeri Lackfi Jánost?
HV: 2010 elején kettőnkkel beszélgetett Alföldi Róbert a Nemzeti Színházban tartott Képzett Társítások sorozat egyik estjén. Remek hangulatú este volt, szóba is került, hogy fontolgatom egy verslemez készítését. Erre János felajánlotta a segítségét, én meg a közönség (és a felesége) jelenlétében elkértem János telefonszámát.

MR: Ha már a feleségem, Szász Gabriella kitalálta, hogy meg kellene zenésíteni Janó gyermekverseit és Ön párat elő is adott belőlük Gyémánt Bálint gitárossal tavaly... Nem gondolja, hogy egy ilyen lemezzel is ki kellene rukkolnia?
HV: A gyereklemezekkel bevallom, nagyon kritikus vagyok, és bár János verseit imádom, egyelőre nem érzek késztetést ilyesmire. Talán, majd ha az életem más fordulatot vesz..

MR: És akkor térjünk át a csütörtöki lemezbemutató koncertre. Hogyan jött a képbe Kulka János, mint vendég? Ő felolvassa a verseket, utána pedig a Harcsa Veronika Quartet/Quintet előadja a jazzes változatot?
HV: Nem, egész másról lesz szó. A lemez 52 perces, ezt kell bemutatnunk egy teljes estén, így ki kellett találnom valamit, ami kibővíti a műsoridőt, hiszen nem akartam a versdalokat a korábbi, angol dalaimmal keverni. Az jutott hát eszembe, hogy a költőkre, a versalkotásra, a költészetre kellene irányítani a figyelmet, hiszen rám is ez volt olyan hihetetlen hatással az olvasáskor. Megkértem Lackfi Jánost, hogy keressen olyan prózai szövegeket a feldolgozott költőktől, illetve a kortársaiktól, amelyek a költő létbe engednek betekintést. Ezeket a szövegeket olvassa majd fel Kulka János.

MR: Ezután a Müpa koncert után, gondolom, országos turnéra indulnak. Összeállt már, hogy mikor és hol lépnek fel ezzel a programmal?
HV: Klasszikus értelemben vett országos turné nem lesz, a koncertek eloszlanak az év folyamán. Szerencsére úgy tűnik, sok helyen be tudjuk majd mutatni a versdalokat, beleértve kisebb vidéki klubokat, és olyan nagy horderejű eseményeket is, mint a Debreceni Jazz Napok. A konkrét dátumokról a honlapomon lehet majd értesülni.

Vissza az összes interjúhoz