JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Sztárinterjú

Sztárinterjú a friss Junior Prima díjas Szőke Nikolettával

Péntek délután óta egyfolytában ünnepeljük Szőke Nikikét. Előbb csak egy rövid cikkel, most pedig a tőlem szokatlanul rövidre sikeredett hat kérdéssel.

szoke-niki-2012.jpg

Fotó: Trunkó Bálint


1) Mikor tudtad meg, hogy jelöltek erre a díjra?

Nem tudtam a jelölésről, én már csak arról értesültem az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. hivatalos leveléből október közepén, hogy megkaptam a díjat.

2) Annyit azért elárulok, hogy utána rögtön felhívtál, hogy közöld az örömhírt, csak kérted, hogy addig ne írjam meg, amíg nem publikus. Azt megmondták, hogy ki, vagy milyen szervezet jelölt erre a díjra?

Nem.

3) Úgy tudom, a Zenekadémia rektora, Batta András és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének vezetője, Binder Károly is benne volt a zsűriben. Ezt megelőzően volt valaha velük kapcsolatod? Ezt csak azért kérdem, mert nem jártál hozzájuk...

Természetesen dr. Batta Andrást és Binder Károlyt is ismertem korábban, hiszen a magyar zeneművészet és oktatás közismert és elismert alakjai mindketten, de nem voltam korábban velük kapcsolatban, és való igaz, hogy egyikük intézményébe sem jártam diákként. Annál is inkább megtisztelő számomra, hogy mindketten érdemesnek találtak erre a díjra.

4) Mit mondtak Neked, miért vártak ezzel a díjjal 2012-ig, mikor Te már 2005-ben megnyerted a Montreuxi Jazzfesztivál énekversenyét és Közönség-díját?

Ezt a kérdést senkinek sem tettem fel, és bevallom, én sem gondolkoztam rajta. Ez a díj nagyon sokat jelent számomra, az egész eddigi munkásságomat méltatták vele. Igen, a Montreux-i versenyt már rég megnyertem, de az örömömből semmit nem von az le, hogy idén kaptam meg a Junior Prima Díjat. Tiszteletben tartom a zsűri eddigi döntéseit, és határtalanul boldog vagyok, hogy most engem ért a megtiszteltetés.

5) Gondolom most nagyon boldog vagy, de sokat nem tudsz foglalkozni ezzel a díjjal, mert máris stúdióba kell vonulnod zenekaroddal, mert a japán kiadód sürget az újabb lemezanyaggal, amit szokás szerint februárban már meg is jelentet. Kikkel és melyik stúdióba vonulsz be? Kiválasztottad már a dalokat? Lesz megint közös kompozíciótok a Józsival? Netán a japánok megint előírták, hogy régi popslágerek jazzes feldolgozásait játsszátok fel a stúdióban?

Így van, december közepén újra bevonulunk a stúdióba Józsival és Robival. A lemezt a Pannónia Stúdióban vesszük fel csakúgy, mint az előzőt. Dobokon ezúttal egy Malmöben élő régi jóbarátunk, Csörsz Zoli fog közreműködni, aki Skandinávia egyik legfoglalkoztatottabb és legjobb dobosa, többek között Jan Lundgren és LaGaylia Frazier zenekarában játszik. És egy régi álmom válik valóra azzal, hogy ezen a lemezen édesapám, Szőke Sándor is csatlakozik hozzánk két szám erejéig cimbalmon, de annyit elárulok, hogy nem world music lemezt készítünk, a cimbalom itt más funkcióban lesz jelen. A dalokat már kiválasztottuk, nincs köztük sem saját dal, sem popsláger, sőt, jazz standard sem. A japánok sosem írták elő, hogy mit csináljunk, mi döntöttünk úgy, hogy minden lemezünkre feldolgozunk két, általuk javasolt dalt, mégpedig azért, mert ők jobban ismerik a japán piacot, mint mi. A stratégia eddig nagyon jól működött, hiszen mind az öt lemezem listavezető volt Japánban, és több mint 30.000 lemezt adtunk el eddig, ami kint is nagyon szép számnak minősül. A mostani lemez egy nagyon merész vállalkozás lesz, Japánban már most úgy reklámozzák, hogy “world premiere”, hiszen nincs hasonló jellegű nemzetközi szinten sem. Nagyon hálás vagyok a kiadómnak, hogy bizalmat szavaztak nekünk, és amikor vázoltam az elképzelésünket, annyit mondtak csak, hogy “We trust You, go ahead”.

6) Cseperednek a gyerekek, pár hétre már rá lehet őket bízni a nagyszülőkre, vagy a húgodra? Ezzel fel akartam vezetni a záró kérdést… Lesz ismét turné Japánban? Vagy csak hazai turnét terveztek?

Igen, a jövő év a tervek szerint nagyon sűrű lesz. Hál’ Istennek, a gyerekek nagyon élvezik, ha néha “költöznek”, vagy hozzánk jönnek a családtagok vigyázni, hiszen nálunk folyamatos jövés-menés van, rengeteget van együtt a család. Természetesen, ha hosszabb időre kellett mennünk, mindig jöttek velünk. Magyarországi turné és japán turné is lesz, a szervezés a napokban kezdődik el.

Vissza az összes interjúhoz