Keresés

Lemezpolc kritika:
Han, Alex - Spirit


Han, Alex: Spirit 2017. november 13., Simády Béla

alex-han-spirit.jpg

Alex Han - Spirit (3 Deuces Records)


Marcus Miller kedvelői nagyon régen várták már Alex Han idén augusztusban megjelent bemutatkozó lemezét. (Star Wars fanatikusoknak: Han Solo) Az altszaxofonos már hosszú évek óta a Miller zenekar tagja, eddig csak a koncerteken és a basszusgitáros lemezein hallgathattuk játékát. Miles Davis egykori hangszerelője, zeneszerzője, mindenese talán pont a mesterétől vette át együttesének rendszeres megújulási törekvését, folyamatos tagcseréit. Az elmúlt években nagyon sokan kezdtek szólókarriert a zenekarból, a teljesség igénye nélkül például Christian Scott, Patches Stewart, Dean Brown, Maurice Brown, Kris Bowers, Poogie Bell. És most Alex Han is szólólemezt készített.

A zenei alapokat a lemez producere, Marcus Miller, a billentyűs Federico Peña, és Han készítették el, a beugró zenészek pedig adottak voltak a turnézó zenekar tagjaiból. Hét szerzeményt maga az altszaxofonos jegyez, a címadó dal Marcus Miller-é, egy Sting szám, és Yohannes Tona egy alkotása található még a lemezen. Közel négy évbe telt, míg a Miller–Han páros úgy érezte, hogy felvételre kerülhet sor, azaz kialakult a dalok végleges formája.

Már háromszor meghallgattam a CD-t, és azon gondolkodtam, hová lehetne ezt besorolni? A hangzás a korai Kenny Garrett lemezeket idézi számomra, nagyon sok hasonlóság van a játékukban. Egy interjúban Han elmesélte, hogy a lemez elkészítésében nagyon sokat köszönhet Federico Peña játékának, aki Miller tanácsára visszavett egy kicsit az elektronikus hangzásból, és akusztikus zongorán újrajátszott részeket, amiket olyan jól illesztettek be, hogy szinte észre sem lehet venni a javításokat. Egyébként is a basszusgitáros tanácsai és játéka egyértelmű irányt adnak a zenének, nálam ez semmiképpen nem smooth jazz kategória. Igényes fúziós zene, a szokásos „milleres” soul-funk beütéssel.

Mindegy is, hogyan hívjuk, a CD-játszóban a helye. Aki teheti, ne hagyja ki semmiképp.


Tracklist:

1) Behold

2) The Spectre

3) Osasia

4) Spirit

5) Covenant

5) Mowgli

7) Discipline

8) Fragile

9) The Jungle Way Out

10) Voice of the King


A zenészek:

Alex Han – altszaxofon

Marcus Miller – basszusgitár

Federico Peña – zongora, billentyűsök

Adam Agati – gitár

Corey Fonville –dob

Sean Rickman – dob

Louis Cato – dob

Mino Cinelu – ütőhangszerek

Brett Williams – Fender Rhodes

Etienne Charles – trombita

James Genus - basszusgitár, bőgő

James Burton - harsonaVissza a lemezhez