JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Lemezpolc kritika:
Havel, Christian - 13.03. Thirteen “O” Three

Havel, Christian: 13.03. Thirteen “O” Three 2017. október 22., Gyöngyösi Gergő

christian-havel-1303-thirteen-o-three.jpg

Christian Havel - 13.03. Thirteen “O” Three (Jive Music)


Az osztrák Christian Havel Európa legjobb jazzgitárosai közé tartozik. (What???)

2016-ban megjelent új lemeze, a „Thirteen “O” Three”, amelyen quintetjét hallhatjuk. Tagjai: Bernhard Wiesinger (szaxofon, fuvola), Jon Davis (zongora), Milan Nikolic (bőgő) és Joris Dudli (dob). A csapatot Lori Williams énekesnő egészítette ki.

Bernhard Wiesinger játékát már korábban, az idén augusztusban hallottam: a Debreceni Bor- és Jazznapokon a fellépők között szerepelt. Ott egészen más formációval játszott, de játékmódja igazán meggyőző volt. A lemezen Havel saját szerzeményei és jazz standardek mellett találunk Wiesinger-től is pár számot, így nagy kíváncsisággal kezdtem el hallgatni. Egyáltalán nem csalódtam, az összeállításnak köszönhetően igazán sokszínű lett a lemez, de ez egyáltalán nem vesz el az értékéből, mivel Christian Havel hangszerelései mégis harmonikus egységet teremtettek. Minden szám különleges bizonyos szempontból, mind mutat valami újat, egyedit, amivel kitűnik a többi közül. Az első, bevezető szám, például egy gitár-ének duó. A második szám már groove-os, azt pedig egy swing lüktetésű szám követi. Találkozunk még balladával, smooth jazzes, vagy latinos hangulatokkal is. A lemez címadó száma, a „13.03” is egészen smooth jazz hatású. A hangszereléseket mind Christian Havel-nek köszönhetjük, aki nagyon jól eltalálta a különböző stílusokra jellemző fordulatokat. A lemezen mindenki szólózik, nemcsak Havel, hanem Bernhard Wiesinger és Jon Davis is nagyszerű szólókat játszik, mellettük persze a ritmusszekció, Milan Nikolic és Joris Dudli is megmutatja tudását.

A lemez nagyon jól szól, a hangszerek szépen kiegyenlítetten szólnak, minden apróságot jól kihallani, és a részletesen kidolgozott hangszerelések sokat hozzátesznek a lemez élvezhetőségéhez. Mindenkinek tudom ajánlani, hiszen nagyon sokszínű és izgalmas az anyag. A lemez hangulata könnyed, igazán kellemes vasárnap délutáni hallgatni való, sok ötletes hangszereléssel és virtuóz szólókkal.



Vissza a lemezhez