JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Nagyvilág

Nagyvilág – Kaszás Péter, avagy Kőbányáról a világ körül

Kaszás Petikét a Márványteremben először 1998. november 6-án az Electric Jazz Force-szal léptettem fel. 19 éves volt és Jávori Vili már előtte nagyon dicsérte. Azt mondta nekem, az utóbbi években nem volt ilyen tehetséges tanítványa.

kaszas-peti-hatulrol.JPG


MR: De hagyjuk is a régmúltat, foglalkozzunk a jelennel! Pár éve kijutott a Berklee-re. Hogyan szereztek tudomást magáról?

KP: Semmi különleges történet nincs ezzel kapcsolatban, felvételiztem és ösztöndíjjal felvettek. Ennyi.


MR: És hogyan figyelt fel magára Al DiMeola? Kiküldött neki egy Nalanda CD-t?

KP: Nem, a történetben nem szerepel Nalanda CD. 2008-ban Horgas Eszter elhívta az Al-t és a Gumbi-t a Carmen egy kiszenekaros változatába - Lantos Zoltán, Cseke Gábor, Hárs Viktor és jómagam voltunk a zenekarban. A Syma-csarnokban adott koncert után elhívtak a januárban induló turnéba, azóta is megyek velük.


MR: Mióta turnézik vele és merre jártak eddig?

KP: 2009 január óta, tulajdonképpen bejártuk a világot, egyedül Dél-Amerikában nem voltunk még.


MR: Az idén tavasszal megjelent a "Pursuit of Radical Rhapsody", az első Al DiMeola CD, amin hallhatjuk a dobolását. Ezt mikor és hol vették fel?

KP: Az első “kapavágás” 2009 novemberében a new york-i Avatar (volt Powerstation) stúdióban volt. Ez egy legendás hely, a legnagyobbak dolgoztak és dolgoznak itt folyamatosan. Itt kezdtünk azokkal a számokkal, amelyekben a rendes zenekari felállásban játszottunk. A felvételt egyébként Frank Filipetti vezette, akinek nem kevesebb, mint öt Grammy-díja van. Fantasztikus volt ilyen környezetben dolgozni. Következő év januárjában még felvettünk 1-2 számot a Miami-ban található Hit Factory stúdióban. Itt találkoztam Gonzalo Rubalcaba-val is először, ő is játszik a lemezen, óriási élmény volt látni (és hallani) a stúdióban. A lemezen játszik még Peter Erskine, Charlie Haden valamint rajtam kívül a Sturcz vonós négyes is erősíti a magyar vonalat.


kp-lemezfelvetel-al-di-meola-val.JPG


MR: Nemrég jött haza a legutóbbi Al DiMeola turnéból. Merre jártak?

KP: Európában voltunk, Törökország, Olaszország, Németország, illetve most voltunk a franciaországi Marciac Jazz Fesztiválon Gonzalo Rubalcaba-val, utánunk pedig a Michel Camilo-Chucho Valdez duó lépett fel. Nagyon nagy élmény volt.


al-di-meola-band-kaszas-petivel.JPG


MR: Van-e egy két sztorija a turnékról?

KP: Aki már bárhol bármilyen turnéban volt, tudja, hogy mindig történik valami, itt is volt minden: Fausto, harmonikás alatt például koncert közben tört össze a zongoraszék (ennek különösen örülök, mert a Fausto-val mindig szurkáljuk egymást). Egyszer pedig a koncert vége előtt nem sokkal elment az áram az egész háztömbben, úgyhogy akusztikusan kellett befejeznünk. De a legjobb azt látni, hogy az emberek mennyire szeretik a zenét, teljesen kivetkőznek magukból, természetesen jó értelemben.


MR: Mikorra tervezik a következő lemezt?

KP: Erről még nem tudok semmit, de szerintem nem egyhamar lesz következő lemez.


MR: És mikor kell újra hangversenykörútra mennie?

KP: Jelenlegi állás szerint, ősz közepén indulunk újra útnak.


MR: Itthon nem lesz ezzel a felállással koncert?

KP: De lesz, november 3-án a Kongresszusi Központban.


kaszas-peti.JPG

Vissza az összes cikkhez