JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Nagyvilág

Nagyvilág - Úti beszámoló Berlinből és Ludwisburgból

Kaptam egy meghívást, hogy játsszak együtt Jermaine Landsberger-rel, Berlin egyik leghíresebb jazzklubjában, az A-Trane-ben (ahová szinte lehetetlen bekerülni) és egy ludwisburgi jazzklubban.

Na, de kezdjük az elején..Jermaine Landsberger (1973) neve nem sokat mond a magyar zenészek számára, pedig kellene. Jermaine Landsberger, kíváló jazz zongorista és ugyanolyan virtuózan játszik Hammond-on is. Többek között Birel Lagrene-nel, a Rosenberg Trio-val és Pat Martino zenekarában is játszik. Barátságunk egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor is Jermaine Landsberger felfigyelt rám a youtube-ra feltöltött videóim alapján.


jermaine-landsberger-roland-balogh1.jpg


Beajánlott a német GLM kiadóhoz, akiknek olyannyira megtetszett a 2010-ben „Twins Effect” címmel megjelent lemezünk, hogy megvették licenszjogát, így 2011 októberétől Németországban, Olaszországban, Svájcban és egész Ázsia területén kapható a CD-nk.Visszatérve a németországi koncertekhez, ez okból hívott ki a GLM kiadó és Jermaine Landsberger, hogy mutassuk be kicsit lemezünk anyagát! Sajnos, most még csak egyedül tudtam menni, de a közeljövőben a komplett Finucci Bros Quartet-et hívják meg egy kisebb turnéra.


a-trane2.jpg


Első koncertünk Berlinben volt, mint már mondtam az A-Trane-ben. A csapat nagyon jó volt, a dobos különösen tetszett, a neve Felix Lehrman. Nagyon komoly technikája van és tele van zenével. A közönség is nagyon profi volt, ha lehet ezt így mondani. Annyira élvezték a koncert minden egyes pillanatát, hogy már az első gitárszólónál szó szerint sikítottak és állva tapsoltak. Nagyon élveztem: Telt ház volt.


roland-a-trane.jpg


Egyébként az A-Trane-ban olyan híres zenészek lépnek fel, mint Pat Metheny, Herbie Hancock. Előző nap például Kurt Rosenwinkel játszott zenekarával.

A következő napon Stuttgartba repültünk, aztán a reptérről Ludwisburgba autóztunk. A ludwisburgi jazzklub is nagyon szimpatikus volt és itt is nagyon nagy neveket láttam a prospektuson, úgyhogy nagyon örültem, hogy az én nevem is az Ő nevük között szerepelt. Itt is ugyanúgy telt ház volt, de furcsállottam, hogy legalább annyi idős ember volt, mint fiatal. De gondolom ez csak nekünk, magyaroknak furcsa. A fergeteges koncert mellett azért is nagyon boldog voltam, mert 11 darab lemez fogyott el a koncert után. Ez fémjelezte, hogy mennyire tetszett a közönségnek a koncertünk.


a-trane-jermaine-roli-quartet.jpg


A következő állomás München lesz. Aztán a 2012-es évet szeretném zenekarommal, a Finucci Bros Quartet-tel végig turnézni új lemezünkkel, mely már a fejünkben megszületett és hamarosan egy olasz lemezkiadó cd korongjain is meg fog jelenni. De erről majd a legközelebbi beszámolómban beszélek.

Vissza az összes cikkhez