JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

A Beatles és a jazz

A Beatles és a jazz – What Goes On

Beatles szakértők szerint John még a Quarrymen időkben, úgy 1960 táján írta ezt a dalt. Aztán évekig nem történt vele semmi.

1963 elején arra gondoltak a fiúk, hogy ez legyen a „Please Please Me”-t követő kislemez. Végül akkor nemhogy kislemez nem lett belőle, de az azt követő Beatles LP-kre sem került rá… Végül 1965 őszén, a „Rubber Soul” session-ök idején jött az ötlet, hogy ez legyen Ringo énekes darabja. Itt lépett színre Paul McCartney, aki egy hamisítatlan country nótává írta át a melódiát. A szövegbe pedig Ringo is belekontárkodott, így ez lett az egyetlen Lennon-McCartney-Starkey néven bejegyzett Beatles dal.

A „What Goes On”-t 1965. november 4-én vették fel a londoni Abbey Road stúdióban George Martin zenei rendezésével. Ringo Starr énekelte a vezérszólamot és dobolt, Lennon ritmusgitáron játszott és háttér énekesként is szerepet vállalt, Paul is háttérénekes volt és basszusgitározott, George pedig szokás szerint a gitárszólót játszotta.

A „Rubber Soul” LP-t (melyen a „What Goes On” a B-oldal első track-je) Angliában 1965. december 3-án jelentették meg. December 11-én iratkozott fel a New Musical Express albumlistájára, ahol Karácsony napján, vagyis december 25-én vette át a vezetést. S ha már első lett 9 hétig ott is maradt. Miközben jóval egymilliónál többet adtak el belőle.

the-beatles-rubber-soul.jpg

Érdekességnek számít, hogy az amerikai „Rubber Soul” LP-re nem tették rá a „What Goes On”-t. 1966. február 15-én kislemezként jelentették meg, A-oldalán a „Nowhere Man”-nel, amely március 5-én adott életjelt magáról a Billboard Hot 100-on. 9 hétig volt található az amerikai kislemezlistán, eközben a legjobb helyezése a harmadik volt, viszont így is annyit adtak el belőle, hogy kiérdemelte az aranylemez minősítést!

nowhere-man-single-1966.jpg

Az óceán túlsó partján LP-n a „What Goes On” csak az 1966 júliusában piacra dobott „”Yesterday”…and Today”-n jelent meg először. Ez az album július 30-tól szeptember 10-ig, vagyis 5 héten át vezette az amerikai eladási listát (31 hétig volt fent a listán és több mint ötmillió példányt adtak el belőle!), majd a „Revolver” váltotta a lista élén!

the-beatles-yesterday-and-today.jpg


A jazz feldolgozások időrendben: az elmúlt 50 évben ebből a dalból mindössze 1 (egy!) jazzváltozat készült. (Az is az én felkérésemre!) Legalább is én ennyiről tudok…


Finucci Fusion Quartet 9’20” (Márványterem – 2009. január 23.)

(Balogh Roland – eg, Balogh Zoltán – syn, ep, Plútó Horváth József – bg, Bordás József – dr)

Vissza az összes cikkhez