JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

A Beatles és a jazz

A Beatles és a jazz – What’s the New Mary Jane

A dalt 1968 tavaszán írta John Lennon, miután hazatértek Indiából. Eredetileg az 1968 végén megjelent „The Beatles” (White Album) session-re! Augusztusban fel is vették, de végül nem került rá a dupla LP-re!

Aztán az 1980-as években egykori hangmérnökük, Geoff Emerick „magánszorgalomból” újramixelte a „White Album” szalagjait. Akkor készült a „take 102” feliratú doboz, aminek digitális változata az 1996-ban piacra dobott „The Beatles – Anthology 3”-n látott napvilágot.

Az 1968. augusztus 14-én rögzített felvételen a Beatles a következő összetételben hallható: John Lennon – ének, zongora, effektek, George Harrison – ének, akusztikus gitár, effektek, Yoko Ono – ének, effektek, Mal Evans (ha valaki nem tudná, Mal a Beatles „road”-ja volt!) – kézicsengettyűk (handbells), effektek.

Ekkor már rég dúlt a háború az együttes tagjai között Yoko miatt! Így Paul és Ringo be se ment a stúdióba, mikor megtudták, hogy John őt is hozza magával…

A dupla CD Angliában (Nagy-Britannia, vagy ha így jobban tetszik, Egyesült Királyság) és Amerikában (Amerikai Egyesült Államok) is több héten át listavezető volt 1996 őszén.

the-beatles-anthology-3.jpg

A New York-i Billboard Hot 200 (Album) listát például 4 hétig uralta!


A jazz feldolgozások időrendben: Érdekesség, hogy az első (és minmáig egyetlen!) jazzváltozat csak 2008-ban készült, az is az én felkérésemre! Én legalább is ennyiről tudok…


Pleszkán Frigyes (p) 6’10” (6. stúdió – 2008. november 22.)

Vissza az összes cikkhez