JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

A Beatles és a jazz

A Beatles és a jazz – Wild Honey Pie

Ezt a dalt Paul írta 1968. augusztus 20-án, az Abbey Road-i stúdióban. Pár óra alatt egymaga feljátszotta ezt a mindössze 52 másodperces dalt. És ez lett a három hónappal később megjelent „The Beatles” (White Album) dupla LP első oldalának 5. track-je.

Paul felvételével párhuzamosan John és Ringo egy másik stúdióteremben egy másik dalt vettek épp fel, George pedig akkori feleségével, Pattie Boyd-dal épp Görögországban nyaralt!

Így a Beatles (…) összeállítása ezen a felvételen a következő: Paul McCartney – szólóének, akusztikus gitár, dob.

Eredetileg a Beatles le akarta hagyni a zenekar történetének legrövidebb dalát, de Pattie-nek annyira tetszett, hogy végül mind a négy fiú belement, hogy felkerüljön a „The Beatles” című hanghordozóra!

A „White Album” néven elhíresült „The Beatles” című dupla LP Angliában 1968. december 7-től 1969. február 8-ig volt listavezető, két részletben nyolc héten át. Végül 22 hetet töltött a listán és ez alatt több mint másfél millió példányt adtak el belőle. Mivel azonban ez duplalemez volt, így háromszoros platinalemezként regisztrálják Nagy-Britanniában.

the-beatles-the-beatles.jpg

Amerikában Karácsony és Újév között, azaz 1968. december 28-án került Number One pozícióba és 1969. március 29-ig, vagyis két részletben 9 hétig vitézkedett. Viszont a Billboard 200-as listájáról csak 155 hét után „múlt le”, és a nagyjából három év alatt több mint hétmillió darab kelt el belőle.


A jazz feldolgozások időrendben: a „Wild Honey Pie”-ből az elmúlt 48 évben egyetlen egy jazzváltozat sem készült. Ezért 2008 őszén megkértem Hárs Viktort, hogy játssza el baritongitáron és énekeljen is hozzá. Nos, végül „string quartet”-re hangszerelte Paul McCartney minidalát…


Tilia Vonósnégyes (Arr.: Hárs Viktor) 0’52” (6. stúdió – 2008. december 20.)

(Madaras Kinga, Radics Ádám – v, Palojtay Erzsébet – vi, Helecz Dániel – ce)

Vissza az összes cikkhez