JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

A Beatles és a jazz

A Beatles és a jazz – You Can’t Do That

A dalt John írta 1964 elején, amikor a párizsi Olympia-ban szerepeltek több mint 2 héten át. Eredetileg ez lett volna Angliában a hatodik, míg Amerikában a hetedik Beatles kislemezének A-oldala. Aztán pár nappal később Paul megírta a Can’t Buy Me Love-ot!

A „You Can’t Do That”-et kilenc „take”-ben vették fel a fiúk 1964. február 25-én az alábbi összeállításban: John Lennon – szólóének, gitárszóló, ritmusgitár, Paul McCartney – háttérvokál, basszusgitár, kolomp, George Harrison – háttérvokál, 12-húros Rickenbecker szólógitár, Ringo Starr – dob, bongo dobok.

A kislemez Angliában és Amerikában is több héten át listavezető volt.

Angliában 1964. március 20-án dobták piacra, 26-án iratkozott fel a listára (és 14 hétig ott is maradt), de csak április 2-án került Number One pozícióba, és 3 hétig vezetette a New Musical Express hivatalos slágerlistáját.

beatles-the-can-t-buy-me-love-you-can-t-do-that-uk-single.jpg

Londonban az NME 100-as albumlistáját az „A Hard Day’s Night” LP 1964. július 25-től december 19-ig, vagyis 21 héten át vezette.

the-beatles-a-hard-days-night-angol-lp.jpg

Amerikában 4 nappal előbb, vagyis már 1964. március 16-án megjelentették a kislemezt. Különös módon mégis csak március 28-án tudott feliratkozni a százas slágerlistára, a Billboard Hot 100-ra. És csak a 21. helyre! De mint utólag kiderült jó is lehetett, hisz így a single pop történelmet írt. Történt ugyanis, hogy előtte (és azóta sem!) ekkora ugrást még senki sem hajtott végre a Number One-hoz ugrásban. (Persze azóta többen is egyből az első helyen nyitottak!) Aztán 1964. április 4-én arra ébredtek az amerikaiak, hogy a „Can’t Buy Me Love” (B-oldalán a „You Can’t Do That”-tel) a listavezető. A New York-i Billboard listán abban az évben ez már a harmadik (az előző kettő az „I Want to Hold Your Hand” és a „She Loves You”) Beatles Number One volt. Ami aztán öt héten át vezetett, és csak Louis Armstrong tudta leváltani a „Hello Dolly”-val. Az un. „Beatlemania”-ra jellemző, hogy az 1964. április 4-re keltezett amerikai slágerlista első öt helyén (Top 5) öt Beatles dal állt (Can’t Buy Me Love, Twist and Shout, She Loves You, I Want to Hold Your Hand, Please Please Me).

the-beatles-cant-buy-me-love-us-single.jpg

Amerikában a „You Can’t Do That” csak a „The Beatles’ Second Album” című lemezre került rá, amit 1964 tavaszán  dobtak piacra. Ez április 25-én iratkozott fel a New York-i Billboard Hot 200 (Album) listára. Május 2-tól június 5-ig, vagyis 5 hétig vezetett, és összesen 55 hétig volt jelen a listán. Több mint kétmillió példányt adtak el belőle!

the-beatles-second-album.jpg

A jazz feldolgozások időrendben: a „You Can’t Do That”-ből a dalból mindössze 6 jazz változat készült (igaz, egy az én felkérésemre…). Én legalább is ennyiről tudok.


the-bobs-songs-for-tomorrow-morning.jpg

The Bobs 3’22” (medley:+Within You Without You) (Songs for Tomorrow Morning 1988 CD)


giuseppe-milici-mauro-schiavone-beatles-jazz-tribute.jpg

Giuseppe Milici & Mauro Schiavone 4’29” (Beatles Jazz Tribute 2005 CD)

(GM – har, MS – p)


casey-macgill-the-spirits-of-rhythm-blue-4-trio.jpg

Casey MacGill & The Spirits of Rhythm 5’24” (Blue 4 Trio 2006 CD)

(CMG – p, voc, Matt Weiner - b, voc, Mike Daugherty – dr, voc)


jay-lawrence-trio-thermal-strut.jpg

Jay Lawrence Trio 6’07” (Thermal Strut 2006 CD)

(JL – dr, Lynn Seaton – b, Tamir Hendelman – p)


Deseő Csaba (vi) 5’10” (Márványterem – 2009. február 20.)

(DCs – vi, Deseő Balázs – syn, ep, Gyárfás István – eg, Czakó Péter – bg, Jeszenszky György – dr)


quintet-of-the-hot-club-of-san-francisco-john-paul-george-django.jpg

Quintet of the Hot Club of San Francisco 4’40” (John, Paul, George & Django 2016 CD)

(Paul Mehling – banjo, Evan Price – v, Isabelle Fontaine – rg, Jordan Samuel – rg, Sam Rocha – b)

Vissza az összes cikkhez