JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

A Beatles és a jazz

A Beatles és a jazz – You Know My Name (Look Up the Number)

A dalt John Lennon és Paul McCartney 1967 tavaszán írta. Több évi mellőzöttség után végül is ez lett 1970 tavaszán a hivatalos feloszlás előtti utolsó Beatles kislemez, a „Let It Be” B-oldala!

Ahogy Paul később elmesélte, úgy véli, ez a kedvenc Beatles dala… (A kritikusok konkrétan nem tudtak ezzel a dallal mit kezdeni. Azt írták rá: „comedy rock, jazz”!)

A dal alapjait három részletben (1967. május 31-én, június 7-én és 8-án) rögzítették az alábbi összeállításban: John Lennon – szólóének, gitár, maracas, effektek, Paul McCartney - szólóének, zongora, basszusgitár, taps, effektek, George Harrison – szólógitár, háttérének, vibrafon (!), Ringo Starr – dob, bongó, ének. Volt két közreműködőjük is a stúdióban: Brian Jones (The Rolling Stones) – szaxofon (!) és Mal Evans (a Beatles road-ja!) – effektek.

A „Let It Be” kislemezt 1970. március 6-án jelentették meg Londonban, a „You Know My Name (Look Up the Number)”-rel a B-oldalon. Sokak meglepetésére és a fiúk nagy csalódására a single végül is csak a brit slágerlista 2. helyéig jutott. És minden addigi Beatles kislemez teljesítményt alulmúlva, mindössze 10 hetet (azt is két részletben…) töltött a NME listáján. Végül azonban mégis csak aranylemez lett! Csak az ínyenceknek árulom el, hogy a következő előadókat nem tudták leszkanderezni az élről: Lee Marvin (Wand’rin’ Star), Simon and Garfunkel (Bridge Over Troubled Water), Dana (All Kinds of Everything) és Norman Greenbaum (Spirit in the Sky)…

you-know-my-name-uk.jpg

Amerikában 1970. március 11-én jelentették meg a „Let It Bee” kislemezt, ami aztán március 21-én került fel a Billboard Hot 100-ra (14 hétig ott is maradt!) április 11-től 2 héten át „listavezetett” New Yorkban, s kettőmillió (!) példányt adtak el belőle!

letitbe-us-single.jpg


A jazz feldolgozások időrendben: 47 év alatt mindössze 1 jazzváltozat készült a dalból. (Az is az én felkérésemre!) Én legalább is ennyiről tudok…


Lukács Miklós 6’00” (Márványterem – 2009. január 17.)

(LM – cimbalom, Bacsó Kristóf – as, Szandai Mátyás – b, Dés András - perc, Szalai Péter – tabla)

Vissza az összes cikkhez