JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

A Beatles és a jazz

A Beatles és a jazz – Your Mother Should Know

A dalt 1967-ben írta kimondottan a Magical Mystery Tour filmhez Paul McCartney.

A „Your Mother Should Know”-t 1967. augusztus 22-én vették fel a Chappell Recording Studio-ban, mert aznap éjjel az Abbey Road Studios fogflalt volt… Ez volt az utolsó olyan The Beatles session, amin menedzserük, Brian Epstein is részt vett. Ti. augusztus 27-én meghalt. Pár hét hiányzott ahhot, hogy megérje a 33-at!

Később, szeptember 16-án és 29-én voltak a rájátszások. (A 16-ikaikat később egyáltalán nem használták…)

Az utolsó simítások a keverésen november 7-én estek meg. A „Magical Mystery Tour” című TV-filmben még a mono változat volt hallható.

Az együttes a következő összeállításban hallható a felvételen: Paul McCartney – szólóének, háttérének, zongora, basszusgitár, John Lennon – háttérének, orgona, George Harrison – háttérének, szólógitár, Ringo Starr – dob, csörgődob.

Angliában (Nagy-Britannia, vagy ha így jobban tetszik, Egyesült Királyság) un. „double EP” (dupla kislemez) formájában jelentették meg 1967. december 8-án és 13-án már meg is jelent a londoni kislemez listán, de mivel azt a listát december 6-ától a The Beatles (hol is hallottam ezt a nevet?) vezette 7 héten át, így a double EP-nek be kellett érnie a 2. hellyel.

the-beatles-magical-mystery-tour.jpg

Amerikában már 1967. november 27-én piacra dobták, de LP formájában jelentették meg a „Magical Mystery Tour”-t, még pedig a fenti hat „filmdal”-dal, plusz öt 1967-es Beatles slágerrel kiegészítve. Ez rejtélyes módon csak 1967. december 23-án került fel a Billboard albumlistájára. Igaz, utána 91 hétig ott is ragadt, s 1968. január 6-tól március 2-ig, vagyis 8 héten át vezette a New York-i Billboard Hot 200 (Album) listát. Ötszörös platinalemez lett, vagyis több mint ötmillió példányt adtak el belőle csak Amerikában!

the-beatles-magical-mystery-tour-lp.jpg


A „Your Mother Should Know”-ból az elmúlt 49 és fél évben mindössze hat jazz feldolgozás készült. (Ebből egy az én felkérésemre!) Én legalább is ennyiről tudok…


kenny-ball-and-his-jazzmen.jpg

Kenny Ball & His Jazzmen 2’30” („When I’m 64” single b-side 1967)

(KB – tp, voc, John Bennett – tb, Andy Cooper – cl, Ron Weatherburn – p, Paddy Lightfoot – banjo, Vic Pitt – b, Ron Bowden – dr)


bud-shank-magical-mystery.jpg

Bud Shank 2’45” (Magical Mystery 1968 LP)

(BS – as, Chet Baker – flh, Dennis Budimir - g, ? - banjo, ? - p, Robert West - b, John Guerin – dr, Victor Feldman - vib)


allotria-jazz-band-jubilee-10-jahre.jpg

Allotria Jazz Band 3’14” (Jubilee 10 Jahre 1979 LP)

(Gerhard Vohwinkel - tp, Fritz Stewens - tb, voc, Rainer Sander - cl, Jörn Pfennig - ts, Achim Scherz - p, Manfred Zöbisch - banjo, Jürgen Reinhard - bg, Hans-Rüdiger Richter – dr)


chava-alberstein-the-man-i-love.jpg

Chava Alberstein 2’44” (The Man I Love 1992 CD)

(CA – voc, ag, Alex Alberstein - cl, Oren Bilban - dr)


Borbély Műhely 5’27” (Márványterem - 2009. február 14.)

(Borbély Mihály – cl, Szabó Dániel – p, Horváth Balázs – b, Baló István – dr)


chihiro-yamanaka-because.jpg

Chihiro Yamanaka 6’41” (Because 2012 CD)

(CY – p, Ben Williams - b, John Davis - dr)

Vissza az összes cikkhez