JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

A Beatles és a jazz

A Beatles és a jazz (A dal, amit a Beatles másnak adott) – Nobody I Know

Mivel 8 hete a „You’ve Got to Hide Your Love Away”-vel elfogytak azok a dalok, amit John, Paul és George írtak, és a Beatles fel is vette, így most azokat a dalokat vesszük elő, amiket a fiúk más előadóknak adtak oda és jazz feldolgozás is készült belőle!

A szoros ABC szerint ma a „Nobody I Know” kerül sorra, amit Paul McCartney egyedül írt 1964 tavaszán. Ez lett a Peter & Gordon második kislemeze, vagy angol szakszóval „follow up”-ja az „A World Without Love”-nak, amit szintén Paul írt a fiúknak, és ami világsláger lett, hisz 1964 márciusában Londonban, majd később New Yorkban is Number One lett.

Mivel a zenekar menedzsere, Brian Epstein már 1962-ben megkötötte Paul-lal és John-nal azt a szerződést, mi szerint innentől kezdve a számokat a John Lennon-Paul McCartney szerzőpáros neve alatt copyright-olják. Így történt ez a „Nobody I Know”-val is.

Ezt a dalt a Peter & Gordon duó 1964 áprilisában vette fel az Abbey Road Stúdióban, a single május 29-én jelent meg, de kisebb csalódásra csak 10-ik lett Londonban.

peter-gordon-nobody-i-know-uk-single.jpg

New Yorkban 1964. június 15-én dobták piacra, s végül csak a 12. helyig jutott.

peter-gordon-nobody-i-know-us-single.jpg


A jazzfeldolgozások időrendben: a „Nobody I Know”-ból mindössze 1 jazzváltozat készült! (Az is az un. „easy listening” fajtába tartozik…)  Én legalább is ennyiről tudok…


jimmie-haskell-and-his-orchestra-teen-love-themes.jpg

Jimmie Haskell and His Orchestra 2’52” (Teen Love Themes 1964 LP)

Vissza az összes cikkhez