JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

A Beatles és a jazz

A Beatles után - George Harrison és a jazz – All Those Years Ago

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így most a Beatles utáni korszak (a szóló évek!) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült!

Harrison ezt a dalt eredetileg az 1981-ben megjelent „Somewhere in England” című LP-re írta, kimondottan Ringo Starr énekhangjára, kvázi a Beatles-es időkre emlékezve! (Ringo később azt nyilatkozta, hogy az ő hangkészletéhez ez túl magas volt, és alig bírta kiénekelni a magas hangokat!) 1980. november 19-e és 25-e között rögzítették Harrison Friar Park elnevezésű önálló stúdiójában.

A felvételen eredetileg az alábbi muzsikusok játszottak: George Harrison – elektromos gitár, szintetizátor, orgona, háttérének, Al Kooper – elektromos zongora, Herbie Flower – basszusgitár, Ringo Starr – dob, szólóének, Ray Cooper – ütőhangszerek.

Majd John Lennon-t egy elmebeteg lelőtte 1980. december 8-án New York-i otthona előtt!

Ekkor Harrison újra írta a szöveget, levette Ringo éneksávját, de meghagyta a dobolását. George énekelte fel az új szöveget (ami tulajdonképpen tisztelgés John Lennon előtt!), és behívta a stúdióba a szintén exBeatles Paul McCartney-t, aki magával hozta feleségét Linda-t és akkori aktuális zenekara, a Wings énekesét, Danny Laine-t (exMoody Blues!). Ők lettek a felvételen a háttérénekesek.

A single előbb Amerikában jelent meg, 1981. május 11-én. És mindenki nagy örömére a Billboard Hot 100-on a 2. helyig jutott!

george-harrison-all-those-years-ago-uk-single.jpg

Angliában egy pár nappal később, 1981. május 15-én dobták piacra a kislemezt. De a Temze-partján csak 13-ik lett!


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze 1 jazz változat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


paul-mauriat-pour-le-plaisir.jpg

Paul Mauriat 2’56” (Pour le plaisir 1981 LP)

(Mielőtt azt hinnék, hogy a nagy melegtől megbuggyant az agyam, menjenek fel a www.discogs.com-ra és ott az van írva Paul Mauriat LP-jének műfaji megjelöléséhez: jazz, pop!)

Vissza az összes cikkhez