JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

A Beatles és a jazz

A Beatles után - George Harrison és a jazz – Bangla Desh

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így most a Beatles utáni korszak (a szóló évek!) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült!

A néhai bengáli sztárművész, Ravi Shankar (1920-2012) hívta fel George Harrison figyelmét 1971 tavaszának végén arra, hogy az egykori Kelet-Pakisztán (Bandladesh) kétszeresen is szenved: a hatalmas árvíztől és a háborútól! Milliók menekültek el otthonaikból. A táboroknak nagy tömegű élelmiszerre és gyógyszerre lenne szükségük. És hívta Harrison-t, hogy vegyen részt a Madison Square Garden-ben szervezett segélykoncerten, és hogy mozgósítsa barátait is!

Harrison azonnal nekiült, és megírta a „Bangla Desh”-t, kimondottan azzal a gondolattal, hogy ez legyen a Beatles utáni korszak, második Geirge kislemezének A-oldala!

Ezt 1971 júliusában rögzítették a Los Angeles-i Record Plant West stúdióban.

A felvételen az alábbi muzsikusok játszottak: George Harrison – szólóének, elektromos gitár, slide gitár, háttérének, Jim Horn – szaxofon, Billy Preston – orgona, Klaus Voorman – basszusgitár, Ringo Starr – dob, taps, Jim Keltner – dob, Chuck Findley - trombita.

A rockzene történetének Harrison nótája lett a legelső un. „charity song”-ja, magyarul segélydala!

A single előbb Amerikában jelent meg, 1971. július 28-án. És nagy döbbenetre a Billboard Hot 100-on csak a 23. helyig jutott!

bangla-desh-us-single-cover.jpg

Angliában egy pár nappal később, 1971. augusztus 4-én dobták piacra a kislemezt. De a Temze-partján legalább 10-ik lett!

george-harrison-bangla-desh-uk-single.jpg


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze 1 jazz változat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


fausto-papetti-14a-raccolta.jpg

Fausto Papetti (as) 3’33” (14a Raccolta 1972 LP)

Vissza az összes cikkhez