JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Névnaposok – Andrea2024. április 18.
Rain Every Thursaday2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

A Beatles és a jazz

A Beatles után - George Harrison és a jazz – Give Me Love (Give Me Peace on Earth)

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adnak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek!) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült

Harrison 1972-ben írta a „Give Me Love (Give Me Peace on Earth)” című dalát. Ez tulajdonképpen egy fohász a Mindenhatóhoz!

Ez lett George szólóéveinek legnagyobb slágere! (A „My Sweet Lord”-ot most azért nem említem, mert azzal azért voltak komoly problémák…)

A „Give Me Love”-ot 1972 őszén Harrison vadiúj házistúdiójában, a Henley-on-Thames-i Friar Park-ban vette fel az egykori Beatles hangmérnök, Phil McDonald közreműködésével.

Ezt a dalt eredetileg az 1973-ban megjelent „Living in the Material World” LP nyitó számának szánták. Aztán később úgy döntöttek, hogy legyen ez George következő kislemezének A-oldalas (sláger) dala, így utólag 1973 tavaszán még belenyúltak a már felvett anyagba.

A felvételen így például két slide gitáron is hallható George Harrison! A közreműködő muzsikusok: Nicky Hopkins – zongora, Gary Wright – orgona, Klaus Voormann – basszusgitár, Jim Keltner – dob.

Az 1971 nyarán megjelent „Bangla Desh” kislemez után közel két évet kellett várniuk a George Harrison rajongóknak a következő single-re! A „Give Me Love (Give Me Peace on Earth)” végül is 1973. május 7-én jelent meg előbb Amerikában, ahol június végén 1 hézig listavezető volt. (Csak zárójelben  jegyzem meg, hogy George dala az amerikai slágerlista élén Paul McCartney „My Love”-ját váltotta, míg a „Give Me Peace” után „az ötödik Beatles-tag” Billy Preston „Will It Go Round in Circles” című dala került az élre!)

give-me-love-give-me-peace-on-earth-us-single.jpg

Angliában 1973. május 25-én dobták piacra a „Give Me Love”-ot, de ott csak a 8. helyig jutott!

give-me-love-give-me-peace-on-earth-uk-single.jpg

A „Living in the Material World” LP, amely George negyedik szólólemeze volt, Amerikában 1973. május 30-án jelent meg, és ez lett Harrison második Number One albuma az Atlanti Óceán túlsó partján. (Angliában csak második lett…)

george-harrison-living-in-the-material-world.jpg


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze 3 jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


tony-bennetts-greatest-hits-no-7.jpg

Tony Bennett 2’19” (Tony Bennett’s Greatest Hits Voume 7 1973 LP)


beatlejazz-another-bite-of-the-apple.jpg

BeatleJazz 3’48” (Another Bite of the Apple 2001 CD)

(David Kikoski – p, Charles Fambrough – b, Brian Melvin – dr)


jenna-mammina-rolf-sturm-begin-to-dance.jpg

Jenna Mammina & Rolf Sturm 3’57” (Begin to Dance 2017 CD)

(JM – voc, RS – ac)

Vissza az összes cikkhez