JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

A Beatles és a jazz

A Beatles után - George Harrison és a jazz – Isn’t It a Pity

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adnak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek!) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült

Ezt a dalt még 1966-ban írta Harrison (kimondottan a Revoler session-re!), de minden épp aktuális Beatles lemezről lemaradt, mert Lennon és McCartney leszavazták… (A dal egyébként arról szól, milyen az amikor egy kapcsolat a mélypontra süllyed…)

Így aztán a Beatles utáni első szólóalbumára, a tripla LP „All Things Must Pass”-re tette rá George! (Illetve sok országban ez volt a „My Sweet Lord” kislemez B-oldalán!)

A zenekar összeállítása az elhíresült hosszabb változaton a következő: George Harrison – ének, akousztikus gitár, slide gitár, háttérének, Tony Ashton – zongora, Gary Wright– zongora, Billy Preston – orgona, Bobby Whitlock – harmónium, Pete Ham – akusztikus gitár, Tom Evans – akusztikus gitár, Joey Molland – akusztikus gitár, Klaus Voorman – basszusgitár, Ringo Starr – dob, Mike Gibbins – csörgődob. (A rövidebb un. „reprise” változatban pedig Eric Clapton is gitározik!)

A „Let It Be” után fél évvel, 1970. november 27-én piacra dobott, kvázi bemutatkozó Harrison tripla szóló LP Angliában ugyan 24 héten át fent volt a brit nagylemezlistán, és aranylemez is lett, de a Harrison rajongók nagy csalódására és a lemezkritikusok nagy megdöbbenésére csak a 4. helyig jutott! Pedig mindenki Number One-nak gondolta előzetesen…

george-harrison-all-things-must-pass.jpg

A New York-i Billboard Hot 200 (Album) listán viszont tarolt! 38 hétig volt fent –ebből 7 héten át vezetett – 1971. január 2-től február 27-ig-, és több mint kétmillió példányt adtak el belőle (mivel három LP-s kiadvány volt, így akár hatmilliónak is számolhatjuk…)!


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze 1 jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


joel-harrison-harrison-on-harrison-jazz-explanations-of-george-harrison.jpg

Joel Harrison 5’49” (Harrison on Harrison: Jazz Explanations of George Harrison 2005 CD)

(JH – eg, voc, David Liebman – ts, Uri Caine – p, Rob Burger – Hammond B3, Stephan Crump – b, Dan Weiss – dr, Todd Isler - perc)

Vissza az összes cikkhez