JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

A Beatles és a jazz

A Beatles után - George Harrison és a jazz – What Is Life

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adnak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek!) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült

Ezt a dalt 1969 tavaszán írta Harrison! Akkor épp Billy Preston „That’s the Way God Planned It” című LP-jének felvételei folytak, melynek zenei rendezőjéül az afro-amerikai énekes-billentyűs-zeneszerző George-ot kérte fel. Egyik alkalommal, ahogy Harrison Esher-i otthonából autózott London felé, beugrott neki egy dallam, amire azt gondolta útközben, a stúdióban majd felajánlja Preston-nak. Ám, amikor betoppant az Olympic Studios-ba, Billy épp egy funky nótát próbált tök hangerővel. Ekkor aztán George úgy döntött, inkább megtartja magának!

Így aztán 1 évvel később a Beatles utáni első szólóalbumára, a tripla LP „All Things Must Pass”-re tette rá George!

A dalt 1969 augusztusában vette fel! A következő zenészek hallhatóak a felvételen: George Harrison – szólóének, elektromos gitár, slide gitár, háttérének (többszörös ráénekléssel), Eric Clapton – elektromos ritmusgitár, Bobby Whitlock – orgona,  Carl Radle – basszusgitár, Jim Gordon – dob (a lemezfelvétel után az utóbbi négy muzsikus Derek & The Dominoes néven turnézott és készített lemezfelvételeket Clapton vezetésével!), Pete Ham, Tom Evans, Joey Molland – akusztikus gitár, Mike Gibbins – csörgődob (ők négyen pedig a Badfinger tagjai voltak!), Jim Price – trombita, Bobby Keys – szaxofon.

A „Let It Be” után fél évvel, 1970. november 27-én piacra dobott, kvázi bemutatkozó Harrison tripla szóló LP Angliában ugyan 24 héten át fent volt a brit nagylemezlistán, és aranylemez is lett, de a Harrison rajongók nagy csalódására és a lemezkritikusok nagy megdöbbenésére csak a 4. helyig jutott! Pedig mindenki Number One-nak gondolta előzetesen…

george-harrison-all-things-must-pass.jpg

A New York-i Billboard Hot 200 (Album) listán viszont tarolt! 38 hétig volt fent –ebből 7 héten át vezetett – 1971. január 2-től február 27-ig-, és több mint kétmillió példányt adtak el belőle (mivel három LP-s kiadvány volt, így akár hatmilliónak is számolhatjuk…)!

what-is-life-us-single.jpg

A „What Is Life”-ot Amerikában 1971. február 15-én jelentették meg második kislemezként az „All Thing Must Pass”-ről. (B-oldalán az „Apple Scruffs”-szal.) És a single a Billboard Hot 100 slágerlistán a 10. helyig jutott!


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze 1 jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


ronnie-aldrich-and-his-two-pianos-love-story.jpg

Ronnie Aldrich and His Two Pianos 4’22” (Love Story 1971 LP)


Vissza az összes cikkhez