JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – John Lennon és a jazz – Cold Turkey

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek!) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült

Mivel elfogytak George Harrison jazzesített dalai, így névsor szerint jöhetnek a Lennon nóták!

Mielőtt azonban a dal születéséről írnék, tudni kell, hogy az 1960-as évek végén londoni zsargonban a „cold turkey” azt jelentette, ha valaki például drasztikusan abbahagyta a drogozást. Mire John Lennon összejött Yoko Ono-val, addigra már rég túl volt a füvezésen és az LSD-n… Akkor épp ópiumoztak a szerelmesek. Mivel azonban Ono elvetélt John-nal közös első gyermekükkel, Lennon úgy döntött, ő pedig máról holnapra leáll az ópiumról. Ez elég brutális elvonási tüneteket produkált nála.

Ebben az állapotában írta 1969 nyárvégén a „Cold Turkey”-t a második szóló kislemeze A-oldalára! (A B-oldalon Yoko Ono dala, a „Don’t Worry Kyoko (Mummy’s Looking for a Hand in the Snow)” található!) Egyébként ez volt az első olyan dal, ami csak és egyedül John Lennon neve alatt lett bejegyezve!

A „Cold Turkey”-t 1969. szeptember 30-án a londoni EMI stúdióban vették fel az alábbi összeállításban: John Lennon – szólóének, háttérének, Eric Clapton – szólógitár, Klaus Voormann – basszusgitár, Ringo Starr – dob.

A single-t Amerikában 1969. október 20-án dobták piacra, és Lennon nagy csalódására csak a 30. helyig jutott a Billboard slágerlistáján.

plastic-ono-band-cold-turkey-single.jpg

Angliában 4 nappal később jelent meg a kislemez. Ott egyből a 14. helyen nyitott, de 3 hét alatt le is esett a brit hitlistáról!


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze 3 jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


freddie-hubbard-red-clay.jpg

Freddie Hubbard 10’27” (Red Clay 1970 LP -/2002 CD +)

(FH – tp, Joe Henderson – ts, Herbie Hancock – ep, Ron Carter – bg, Lenny White – dr)


beatlejazz-all-you-need.jpg

BeatleJazz 7’14” (All You Need 2007 CD)

(David Kikoski – ep, Richard Bona – bg, Brian Melvin – dr)


colin-towns-the-ndr-bigband-john-lennon-in-my-own-write.jpg

Colin Towns & The NDR Bigband (John Lennon – In My Own Write 2010 CD)


Vissza az összes cikkhez