JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – A Mike Stern Band a Budai Vár Oroszlános udvarában 1996. június 27-én

Mike Stern életében először 1996 nyarán, az un.”Jazz Jam ’96” esten lépett fel Budapesten! Nem sokkal előbb megjelent „Between the Lines” című CD-jének európai turnéjának egyik állomásaként. (Azóta szinte hazajáró vendég nálunk…)

Mint múlt vasárnap említettem, mikor Mike Stern megérkezett a Várba, egyből ott hagytuk az Andy Summers-Larry Coryell-Trilok Gurtu Trio koncertjét, és „backstage”-re mentünk Peremenczki Kriszta közbenjárásának segítségével. Nos, Mike nagyon megörült Krisztának, és mikor ő bemutatott bennünket (me and my lovely wife Gabriella), nagyon kedvesen üdvözölt minket. (Huggin’, you know!) És amikor odaadtam neki a MaJazz júniusi példányát, amiben a vele készített interjú és a „Between the Lines” lemezkritikája olvasható, úgy örült neki, mint egy gyerek! Nem viccelek. Azonnal az oldaltáskájába tette, mondván, hogy gyűjti ezeket, és ez lesz az első kézzel fogható emléke Magyarországról!


mike1-001.jpg


mike2-001.jpg


Aztán miután felkajált egy féltálcára való szendvicset, szóltak, hogy kellene kezdeni a koncertet. Band-jéből hozzá hasonlóan először járt hazánkban a tenorszaxofonos Bob Sheppard és a basszusgitáros Lincoln Goines. A dobos Dave Weckl már 1986 májusában fellépett Chick Corea Elektric Band-jével a Budapest Sportcsarnokban.

Még világosban kezdtek játszani, és besötétedett mire a közönség leengedte őket a színpadról! Mondjuk, csengett a fülünk rendesen a hangerőtől, de kit zavart ez akkor! Frenetikus volt!

Az ínyenceknek elmondom, hogy miket játszottak.

Az új lemez nyitó számával kezdtek (The Vine). Ezt nem kevesebb, mint 16 perc 40 másodpercig nyüstölték. Jó ráhangoló bevezető volt!

Aztán jött a mindössze 12 perc 30 másodperces „Seven Thirty” az 1991-ben megjelent „Odds or Evens”-ről.

Ezt két nóta követte a vadiúj „Between the Lines”-ról (Wing and a Prayer + Bait Tone Blues). A kettő együtt 27 percet tett ki.

És eredetileg az 1994-es „Is What It Is” CD „Ha ha Hotel”-jével szerették volna befejezni. Persze a közönség addig tapsolt és füttyögött, amíg hatalmas ováció közepette vissza nem jött a színpadra a négy zenész.

Mi más is lehetett volna a ráadás, mint a Stern Miles Davis-es korszakára emlékeztető „Jean-Pierre”.

Extatikus, fenomenális bemutatkozás volt ez a New York-i muzsikusok részéről! Nem csodálom, hogy azóta is szinte évente visszahozzák Stern különböző bandáit a koncertszervezők Magyarországra.

Ja, és itt ismerkedhetett meg a magyar közönség Mike Stern fantasztikusan egyedi CD-árusítási módszerével is…

Vissza az összes cikkhez