JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – A Bob Berg Quartet a Budai Vár Oroszlános udvarában 1996. június 27-én

Bob Berg (1951-2002) életében először 1996 nyarán, az un.”Jazz Jam ’96” esten lépett fel Budapesten! (Akkor még nem tudhattuk, hogy tragikusan korai halála miatt, ez lesz egyetlen koncertje hazánkban!)

bob-berg-enter-the-spirit.jpg


Az 1993-ban (…) megjelent „Enter the Spirit” című CD-jének európai turnéjának egyik állomásaként járt itt nálunk. Hogy ezt miért gondolom? Mert miután egy közel 3 perces tenorszaxofonos bevezető után eljátszotta a „Folk Song” című szerzeményt, és bemutatta a Bob Berg Quartet további három tagját (Joey Calderazzo – zongora, James Genus – bőgő, Dennis Chambers – dob), három témát adott elő a fent említett CD-ről. (És egyet sem az 1994-ben kiadott „Riddles”-ről…)

Ezek sorrendben a következők voltak: Sergio Mihanovich „Sometime Ago” 8’50”, Bob Berg „Angels” 10’10”, Sonny Rollins „No Moe” 8’10”.

Ha valaki azt hinné, hogy Chambers okán fusion hangversenyről volt szó, az nagyon téved! Most 20 év után visszahallgatva is egy „vérjazz”  (pure jazz, modern mainstream) koncert, ami mai füllel hallgatva is FG minősítést érdemel. (Sajnos, az idő közben alaposan lehűlt, de a zenekar játéka alaposan feltüzelte a közönséget. Játék közben szinte senki sem ment el. No jó haza…)

A „Sometime Ago”-ban Berg szopránszaxofonon játszott!

Az „Angels” végefelé Dennis Chambers egy hatalmas 3 perces dobszólót produkált, a közönség sikítozott a gyönyörűségtől.

Az „No Moe” elé egy másfél perces bluesos bevezetőt rittyentett Bob Berg, majd beszállt a bőgős és a dobos. Egyedül ezt a számot játszották trióban!

Aztán Bob Berg 1987-es japán CD-jéről „Short Stories”-ról jött saját szerzeménye, a „Snakes”, amiben Joey Calderazzo brillírozott! Persze itt is volt óriási dobszóló. Ezt a számot „mindössze” 20 perc 20 másodpercig játszották… Eredetileg ez lett volna a koncert záró darabja, de a közönség vastapsa, füttyögése le sem engedte őket a színpadról.

Így ráadásként 12 percben eljátszották Joseph Kosma (Kozma József, you know!) örökzöldjét, az „Autumn Leaves”-t.

Frenetikus volt ez a koncert is! Sajnos, képeink nincsenek róla.

Vissza az összes cikkhez