JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – Al Jarreau 1998. július 28-án a PeCsában

Közel 19 évvel ezelőtt feleségem kedvenc énekese, Al Jarreau lépett fel a PeCsa oldalába épített szabadtéri színpadon. Mivel permetezett az eső, mindenki a padsorokon állva hallgatta az idén február 12-én elhunyt hangszálvarázslót.

A többezer (!) néző között sok magyar jazzmuzsikus is ott volt, például Berki Tamás, aki így emlékszik: „A „Tomorrow Today” CD világturnéján (Biztos ez Tom? Ti. a CD csak 1999-ben jelent meg… - A szerk.) a budapesti Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadán, 1998. július 28-án este, úgy kilenc, féltíz táján Al Jarreau éppen énekeltette a közönséget, én meg egy falsett /"fejhang"/ szólamot rögtönöztem behunyt szemmel a legelső sorban, max. 2 méterre a művésztől, amikor váratlanul leállította a koncertet és megszólalt... „Kié ez az édes hang? Hol ez a nő? Nem megyek tovább, amíg meg nem tudom! Ön volt az hölgyem, vagy Ön? Na, hát ki énekelte ezt a dallamot? - kérdezte és már vissza is dúdolta az előbb általam énekeltet... Jesszus, gondoltam...hát engem hallott? Közvetlenül mellettem egy fiatalember rám mutatott, mire Jarreau leguggolt, majd egy motívumot énekelt majd elém tartotta a mikrofont és én válaszoltam, majd megint Ő, majd megint én... és vagy három percig szólt ez a spontán, sohasem volt duó... Amikor közel 25 évvel korábban megismertem Al Jarreau művészetét, álmomban sem hittem volna, hogy valaha az életben lehet, lesz egy ILYEN élményben részem!... Enélkül sem felejteném el soha ezt a stílusokat szintetizáló, zseniális énekest, aki Leonardo és Picasso-képeket volt képes auditívan, pusztán a hangjával festeni....hát még így!!!”

(Csak mellesleg jegyzem meg, hogy my lovely wife Gabriella vette meg a jegyeket, s nagyon örültem neki, hogy ennyire tetszett neki a koncert! Igaz, szerintem a „Tomorrow Today”, amit újdonsült billentyűsével, Freddie Ravel-lel közösen írt kimondottan latinos, a többi pedig popos. Vagy inkább úgy fogalmazok, hogy inkább popdal… Az egyetlen jazzes momentum a „Something That You Said”, ami Joe Zawinul „A Remark You Made”-jének „megszövegesített” változata. Később Al Jarreau elmesélte nekem, hogy egyik alkalommal, amikor a Hollywood-i otthonától 30 percre található bevásárló központba ment vásárolni, felesége Susan kérésére, akkor betette autója kazettás magnójába a Weather Report „Heavy Weather”-jét, melyen a második szám az „A Remark You Made”. Szinte azonnal eszébe jutott a szöveg, és amikor a parkolóba beállt azonnal leírta egy papírzsebkendőre, hogy el ne felejtse… Nekem ez és a „Tomorrow Today” záró felvétele, Joe Sample „Puddit” című szerzeményének a capella feldolgozása tetszik a legjobban! No jó, a „Flame” is…


al-jarreau-tomorrow-today.jpg


1998 nyarán ott a helyszínen azonnal eszembe jutott, ha eljutunk az énekes tehetségkutatóhoz a „Jazz a Márványteremben” sorozatomban, akkor mindenképpen Al Jarreau-t hívom meg a zsűri díszelnökének! De ez már egy másik sztori! – A szerk.)

Vissza az összes cikkhez