JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon - The Manhattan Transfer a Körcsarnokban 1998. november 26-án

Pár napja megkérdeztem Fehér Adriennt, hogy ott volt-e ezen a koncerten? Mondta, igen, de ő inkább tovább passzolná a labdát Gábor öccsének… És tegnap délben megjött Fehér Gábor írása! – A szerk.

Ha valaki a csak Macskafogóból ismeri a vokális jazzt, az is találkozott már ezzel a névvel: The Manhattan Transfer. Több mint 40 évvel ezelőtt Tim Hauser taxisként kereste a megélhetést, és a klienseinek énekelt a New York-i dugók közepette, de az együttes már létezett…Egyszer egy olyan utas szállt be az autóba, akivel összeforrott és megpecsételődött közös sorsuk. Laurel Massé éppen egy meghallgatásra igyekezett, amikor beszédbe elegyedtek, és kis idő múlva már a város jazz clubjainak állandó fellépői voltak. 75-ben jelent meg első albumuk, és meg sem álltak a Grammy-ig (1981).

Twilight Zone"Java Jive" és a "Tuxedo Junction" Operátor"Birdland” Route 66” Four Brothers… ezen dalok -és persze ezer másik- tették őket az A Cappella, a vocalese, a swing, a standardek, a brazil jazz, az R&B, valamint a popzene csúcsaira, mai napig szerepel a repertoire-on valamennyi. Utoljára tavaly hallhattuk őket. Az idő úgy tűnik, nem fog ki a tagok fizikumán - jelentsen ez hangképzést, vagy erőnlétet, koncentrációt… sem a szellemen és az erőn, vitalitáson, amivel működnek… Sajnos, Tim Hauser-t már helyettesítette egy kitűnő fiatal kolléga: Trist Curless. A társak méltó módon emlékeztek meg róla.

’98-ban is elsöprő erővel érkeztek, könnyed eleganciával döbbentették meg a hallgatókat, milyen is az, amikor 4 hang tisztán, egyszerre, stílusosan szólal meg, egy emberként, szinte hangszer-szerűen. Remek muzsikálásuk a stílus és a „forma” adta lehetőségeket végletekig fejlesztve és kiaknázva humorral, egyediséggel olyan élményt szerzett az akkor jegyet váltóknak, hogy a mai napig benne él a hangulat a fülekben. És persze nem hiányozhatott a nézőtérről az a csapat sem, akik példaképként őket választották, és később közösen is volt alkalmuk szerepelni velük is, valamint a New York Voices és Take 6 együttesekkel. Mára az említett Cotton Club Singers együttes Singer Street néven viszi tovább Magyarországon és a világban a magyar vokális kultúra hírét.


the-manhattan-transfer-swing.jpg


(Azt csak zárójelben teszem hozzá, hogy az előző évben megjelent „Swing” című CD-jük európai turnéján jutottak el a nem igazán akusztikai teljesítményéről híres (…) Körcsarnokba. Ez azonban a rajongókat nem annyira zavarta, mint engem. Ti. me and my wife Gabriella is ott voltunk. A szokásos forgatókönyv volt, Gabi elment az Operaház melletti jegyirodába, és vett két jegyet (a koncertszervezővel nem voltam jóba!). Akkor már a küzdőtérre mind eladták a zsugákat, így nekünk a sportcsarnok felső emeletén az utolsóelőtti sorba jutott fapados hely (kakasülő, you know!). Annak nagyon örültem, hogy a négy énekes mellett a zongorista-hangszerelő Yaron Gershowsky is eljött! Ja, és nem sokkal a koncert előtt Kaszás Feri barátom elintézte, hogy phoner-ezhessünk Alan Paul-lal! – A szerk.)

Vissza az összes cikkhez