JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – Archie Shepp 1999-ben kétszer is Budapesten

Az 1997. évi Nagykanizsai Jazzfesztiválról írt visszaemlékezésem elején azon keseregtem, hogy milyen sokáig kellett várni Archie Shepp első magyarországi fellépésére.

A „Minden kezdet nehéz, utána már menni fog” mondás szerint a jó kezdet után már minden sínre kerül, és lám Shepp 1999-ben kétszer is ellátogatott Budapestre két tervezett és egy ráadás koncert erejéig.

Az elsőre január 16-án este 8 órakor került sor a Trafóban. A meghirdetett összeállítás az előzetes program szerint a bőgős kivételével megegyezett a Nagykanizsán is járt együttessel, de végül a zongorista posztján is változás történt. Shepp kíséretében a Thomas McClung (zongora), Wayne Dockery (bőgő) és Stephen McCraven (dob) összetételű quartet játszott. McClung szereplése az együttesben nem számított egyedi alkalomnak, hiszen Shepp koncertcsapatában általában Thomas McClung, Richard Clements, Siegfried Kessler hármasból került ki a zongorista (a stúdió felvételek esetében már nem feltétlenül ezen szabály érvényesült).

(Én is zárójelben teszem hozzá, hogy miután feltettem vasárnap reggel ezt a cikket, csak hétfőn jutott tudomásomra, hogy előző nap, vagyis 2017. május 14-én meghalt a fentebb említett zongorista, Thomas McClung! 60 éves volt! - A szerk.)


archie-shepp-1999-1.jpg


Shepp élettörténetére azért nem térek ki, mert erről részben már írtam a korábbi visszaemlékezésben, másrészt a plakát hátoldalán is olvashatnak erről, sőt a csatolt újságcikkek egyike, az előzetesnek szánt írásnak is ez a témája.

Két megjegyzés a pontosság kedvéért:

A plakát hátoldalán az összeállításban én írtam át a zongorista nevét még 1999-ben, tehát az előlap és a hátoldal eredetileg összhangban volt egymással.

Az újságcikkek esetében nem merem biztosan állítani, hogy melyik újságban jelentek meg, mivel ezt akkor nem írtam fel, csak az újságból fénymásolással mentettem el magam számára az írásokat (így az újságkivágás hátoldala alapján sem tudok találgatni).

Mint mindig, Shepp most is játszott tenor- és szopránszaxofonon, és énekelt is. Sajnos, az elhangzott számokat nem jegyeztem fel, így csak egy maradt meg emlékezetemben. Ez ténylegesen nem is Shepp-hez kapcsolódik, hanem a dobos Stephen McCraven magánszáma volt, amit talán „Handbone” címen konferált be. Kézzel és dobverővel saját testét (és a szokásos bőrnadrágját ütögetve) adott elő egy zeneileg jól felépített magánszámot. Shepp bevezetőjében elmondta, hogy réges-régen, mikor még nem voltak hangszerek, az emberek – többek között – testük ritmikus ütögetésével alkották meg maguk számára a zenét, a zenei kíséretet. A koncert kb. két óra hosszúságú volt egy szünettel a közepén.


archie-shepp-1999-2.jpg


Az előzetes tervekben nem szerepelt, de a nagy érdeklődésre tekintettel rendeztek egy éjféli koncertet is. Ez nem egy megismételt koncert volt, hanem ezen – mint Fáy Miklós csatolt cikkében is olvasható – egy énekesnő is fellépett, aminek következtében a program is jelentősen módosult.

A leírás alapján van egy tippem, hogy ki lehetett az énekes hölgy, de ez olyan bizonytalan, hogy nem merem leírni.

Shepp esetében – mindamellett, hogy énekel is koncertjein – egyáltalán nem szokatlan, hogy énekesnőkkel együtt lép fel, illetve készít lemezfelvételeket. A teljesség igénye nélkül csak három énekesnő nevét írom le: Annette Lowman (vele egy Timeless kiadású lemez is készült), Amine Claudine Myers (aki mellesleg kitűnő zongorista is), Mina Agossi (vele az utóbbi években játszott). A közös munka hol az énekes egyszerű kíséretét jelenti, de vannak párbeszéd jellegű megoldások, ill. közös énekes betétek is, az énekesnőtől és játszott kompozíciótól függően.


archie-shepp-1999-3.jpg


1999-ben a második látogatás október 13-ára esett, amikor a Petőfi Csarnokban a triójával lépett fel Wayne Dockery (bőgő) és Ronnie Burrage (dob) kíséretében.

Mint látható, a plakát és hátoldalán lévő szöveg (valamint a jegy is) maximálisan támaszkodott a januári alkalomra megszerkesztett verzióra.

Már többször leírtam, hogy nem igazán kedveltem a Petőfi Csarnokot, mint koncerthelyszínt. Talán ez lehet az oka annak, hogy nem emlékszem a koncert részleteire, de remélem, talán lesz valaki, aki használható beszámolót tud adni az eseményről.

Bizonyítékként csatolom a jegyeim másolatát, tényleg ott voltam a két koncerten.


shepp-jegyek.jpg

Vissza az összes cikkhez