JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – Pat Metheny a BKK-ban, a magyarok szemével (2000. május 20.)

Megkértem Snétberger Ferencet, aki Pat előtt játszott, valamint Balázs Elemért, aki játszott is Metheny-vel, hogy mondja el emlékeit! Az alábbiakban ezt olvashatják! – A szerk.

Snétberger Ferenc

snetberger-solo-at-bkk-2000.jpg

 "I kill you" – ezt mondta a soundcheck-em után ... "Hi man, your sound is great ... you kill me, man" ... és nevetett.

Később találkoztam vele Hollandiában a North Sea Jazz Festival-on. (Közvetlenül Pat után léptem fel Bobby McFerrin-nel)…

Végül még annyit, Pat Metheny nem csak egy kellemes személyiség, hanem egy hatalmas gitáros is!


Balázs Elemér

Pat Metheny Magyarországon - személyes emlékeim

Gyermekkorom óta meghatározó példakép az életemben és a pályámon Pat Metheny. Igazi megvalósult álom, hogy már többször volt szerencsém vele együtt játszani!

Az első találkozásunk a 90-es évek elején történt. A Kongresszusi Központban játszott a Pat Metheny Group. A koncert után lejött a zenekar a Merlin Jazzklubba Drienyovszky András javaslatára, ahol épp Lakatos Pecek Géza jam volt. Beszálltak játszani, őrületes élmény volt őket ilyen közelről hallgatni! Akkor mi csak pár szót beszéltünk, a közös játékra 1998-ig várnom kellett.

Ekkor létrejött a nagy zenei találkozás Maloschik Róbertnek hála, aki Kaszás Ferinek javasolta, hogy jöjjenek le Metheny-ék a Long Jazz Klubba. A Trio Midnigth-tal játszottunk aznap este. Mikor megláttuk, hogy kik érkeztek, (bocsánat a szóért!) fetrengtünk!

Majdnem egy órán át játszottunk Metheny-vel. Egri János, Oláh Kálmán, Szakcsi Lakatos Béla és én.

(FOTO Egri Jancsi Facebook oldalán!)

Fel is vette valaki kazettára, amit azóta is őrzök! Nagyon jól sikerült a jam. Pat többször is odajött, dicsérte a soundom, és azt mondta, amire rendkívül  büszke vagyok, hogy nagyon jól játszom swinget!

A következő találkozás és közös koncert szintén Maloschik Róbertnek köszönhetően jött létre! Ő kitalálta és a Magyar Rádió égisze alatt megrendezte 2000-ben a Zoller Attila Gitárversenyt. Zsűrielnöknek (egészen pontosan honorary president-nek!) Pat-et kérte fel, valamint egy koncertet terveztek amerikai ritmusszekcióval. De Pat azt mondta, jó lesz neki az a magyar bőgős és dobos, akikkel a Longban játszott. (Ez a városi legenda! Az igazság az, hogy Pat-nek a 2000-es gálakoncertre a Trio Midnight-ot ajánlottam fel. Mondtam neki a telefonban: „Tudod Pat, ezekkel a fiúkkal jameltél 2 éve…” Erre azt válaszolta: „A bőgős és a dobos jöhet! Nem kell zongorista…” Erre kértem, ezt adja írásba, mert ebből nagy balhé lesz! Azt fogja hinni a zongorista (Oláh Kálcsi), hogy én direkt kihagyom a csapatból…” Erre faxot küldött, amiben leírta nekem ugyanazt, amit a telefonba is elmondott. Természetesen, Kálcsi nem hitte el, ezért behívtam a Magyar Rádió 2. stúdiójába a Trio Midnight-ot, és megmutattam nekik a faxot! That’s the True Story, you know! – A szerk.)

Így esett, hogy a Kongresszusi Központban a gálakoncerten együtt léptünk fel Egri Jánossal  és Metheny-vel trióban. Metheny már a próbán is ezer fokon égett, magával ragadó volt. Fantasztikusan sikerült a próba majd utána a koncert! Életem egyik legnagyobb élménye! Mivel most több időt töltöttünk el, ismét megállapítottam, hogy milyen kedves közvetlen ember! (20 Grammy-díja van mellesleg!)

Közeli jó barátságba  kerültünk. Ekkor készítettük a Balázs Elemér Grouppal az első lemezünket, melyre írt egy pár szót ajánlásként.

Egy-két évre rá jött egy e-mail tőle, amiben leírta: mikor Paul Wertico kiszállt a PMG-ból rajta voltam a szűkített listáján, mint lehetséges utód! Végül, mint tudjuk Antonio Sánchez-t választotta a management, mivel Amerikában él és ez volt a legkézenfekvőbb megoldás, de nyilván szakmailag is megfelelt.

A következő magyarországi PMG koncert előtt már leveleztünk, hogy majd találkozunk és lejön jamelni a Bárka Színházba. (Akkoriban gyakran  tartottunk ott jazzklubokat.) A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon volt a koncert, ahonnan a zenekar turnébuszával mehettünk a Bárkába! (Mivel már várta Őt a tömeg a jamen, viszont nem tudtunk taxit hívni a Szigetre, így Pat elintézte, hogy a turnébusz vigyen minket a helyszínre.) Fantasztikus élmény volt beszállni Lyle Mays,Cuong Vu, Richard Bona mellé! A jamre végül Pat,Steve Rodby és Antonio Sanchez jött le, a többiek fáradtak voltak.

(Kép a Balázs Elemér Group facebook oldalán a jamről.)

Több órán át játszottunk a tömeg ovációja közepette. Taxikkal vittük Őket haza a hotelbe, útközben elmondták, hogy nagyon jól érezték magukat.

Azóta is e-mailben tartjuk a kapcsolatot. Legutóbb a fiam egyik szerzeményét küldtem el neki, hogy mondjon véleményt róla. Nagyon tetszett neki, írt is erről pár sort, mely az „Örök szerelem” című lemez borítójára került. Remélem, lesz még lehetőségem vele együtt játszani!

Amikor gyerekként téli zimankós reggeleken a 33-as buszon állva hallgattam a PMG-ot, és álmodoztam róla, nem gondoltam, hogy ez  a találkozás és közös játék valóra is válhat.


metheny-egri-balazs-2000.jpg

Vissza az összes cikkhez