JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – Al Jarreau 2001 májusában Budapesten, Kaszás Ferenc szemével

2001 tavaszán, amikor Al volt a Magyar Rádió Jazzénekverseny zsűrijének tiszteletbeli elnöke, én kalauzolhattam Budapesten.

A döntőt megelőző első próbán (csütörtökön este a 6. stúdióban) megmutatott valamit pszichológusi vénájából is: Pege Aladár, a kiválasztott hazai sztárbőgős nem volt megelégedve a combo összeállításával (Les Czimber – zongora, Balázs Elemér – dob), és folyamatos zsörtölődésével meglehetősen hátráltatta a próbát. Al egy idő után szünetet kért és megkérdezte a szervezőket (Maloschik Robi és Szász Gabi), hogy mi a gond. Miután Robi elmondta neki, Al „Ali bácsi” felkiáltással magához ölelte Pegét, és néhány elismerő gesztussal, valamint némi vállveregetéssel feloldotta a görcsöt.

A második szünetben aztán én kérdeztem meg elénekelné-e akkori kedvencemet az Erroll Garner-féle „Misty”-t. „Természetesen” - válaszolta és a Magyar Rádió 6-os stúdiójában eljátszottuk a nótát: ének - Al Jarreau (USA), zongora - Kaszás Ferenc (Magyarország).

Aztán pénteken este a Márványteremben tartott döntő előtt már olyan jó hangulatban volt, hogy énekelve, pontosabban scat stílusban improvizálva válaszolt a kérdések egy részére, amit természetesen nem tudtam lefordítani...


Vissza az összes cikkhez