JazzMa

Friss Hírek

Alexander, Joey: Eclipse2018. május 23.
JANIS IN JAZZ2018. május 16.
Egy amerikai az Opus-ban2018. május 13.
Ágoston Béla: Summaya2018. május 10.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Hírek

Tatabányai tudósítónk, Fazekas Sándor jelenti

Fazekas Sanyit (és a többi tatabányai jazz megszállottat) szerintem 1996 óta ismerem, mikor is a MaJazz főszerkesztőjeként lent jártam a bányászvárosban és Benkő Benedek bemutatott neki. De lehet, hogy ő másképp emlékszik... Az biztos, hogy a „tatabányai jazzfrakció” 1997-től kezdve rendszeres látogatója volt a „Jazz a Márványteremben” sorozatomnak és kezdettől át-átruccannak nyári esteken Zsámbékra is. Amikor felkértem, hogy töltse be az egyik vidéki tudósítói posztot, kicsit szabódott, majd végre kötélnek állt.

tbb-sztarvendegek.JPG


Március 30-án a Tatabányai Tavaszi Művészeti Fesztivál záróakkordjaként az Erkel Ferenc Zeneiskolában a Budapest Jazz Orchestra-ból érkezett "idegenlégiósokkal" megerősített, Ludányi Tamás által vezetett Tatabánya Big Band adott fergeteges koncertet – ezúttal Elek István vezénylésével és tenorszaxofon-szólóival. A "helyi erők" fellépését mindig nagy érdeklődés kíséri, de ezúttal a szokásos "szurkolótábort" jóval meghaladó pótszékes ház tisztelte meg a zenekart, amiben a lokálpatriotizmuson kívül valószínűleg szerepet játszott, hogy az énekes szólista igazi húzónév volt.


szulak.JPG


Szulák Andreáról van szó, aki nemcsak kiváló éneklésével kápráztatta el a nagyérdeműt, hanem még táncra is perdült Elek Pistával. A vizuális élményt a trombitások együttmozgása is fokozta. Elek Pista keze nyoma igencsak meglátszott a zenei produkción is (ha szabad ezzel a képzavarral élni), mert az évről évre fejlődő banda mintha még sohasem szólt volna ilyen jól. Persze a fejlődés nem véletlen, a zenekar fiatal tagjai közül nem egy már a Jazz Tanszakon tanul. Dícséretes módon részben változott és bővült is a repertoár, amely javarészt Count Basie és Duke Ellington zenekarainak örökzöldjeiből állt.


elek-pista.JPG

Fotók: Lusztig Péter


Elek Pistát (a Fusio Group tagjaként) májusban láthatja viszont a tatabányai közönség a 30. Dzsesszerdán.


Az évi 5-6 koncertet felölelő sorozat nem működhetne a helyszínt biztosító Dezső Marianna igazgató (Erkel Ference Zeneiskola), a már említett Ludányi Tamás (Dallam Alapítvány) és a védnök Pleier Tamás, valamint az aktuális szponzorok segítsége nélkül. A műfajt kedvelők gondtalan szórakozását ebben az évben jelentősen támogatja, és a koncertsorozat folytatását biztosítja egy a városban megtelepedett japán vállalat. Ezért külön köszönet jár a gyár igazgatójának, Papp Zoltánnak és HR-igazgatójának, Gíber Mihálynak, akik első szóra vállalták, hogy a Tatabányán bő 30 éves hagyománnyal rendelkező jazz ügyét felkarolják.

Vissza a hírekhez