JazzMa

Friss Hírek

Toronto Jazz Orchestra: 202018. december 18.
RÁKFOGÓ LEMEZFELVÉTEL2018. december 15.
Rákfogó - 20182018. december 14.
Lantos Zoltán: Sonaris2018. december 04.
Játék – 2018 december2018. december 02.
HENDRIX SZÜLETÉSNAPJÁN2018. december 01.
BLANCHARD ÚJRA 2018. november 26.
A BAJNOKOK JUTALMA2018. november 21.

Hírek

Provincia – Tatabányai tudósítónk, Fazekas Sándor jelenti

Tripla jazzélményben volt része a 30., egyben idényzáró Dzsesszerda közönségének Tatabányán. (Folytatás októberben.)

benko-benedek.JPG


1. Az egybegyűlteket Ludányi Tamás és Benkő Benedek köszöntötte Szamódy Zsolt fotókiállításán, ahol főként az egykori tatabányai jazztáborokban (és néhány máshol) készült zenészportrét láthatnak az érdeklődők. Benedek, a táborok szervezője néhány kedves történettel is szolgált. Az egyik kép Jasper van't Hof-ot ábrázolja egy kerékpáron, a tábor plakátja előtt. Mint Benedektől megtudtuk, a kerékpár Szamódy Zsolté volt, merthogy egy holland nem tud bicikli nélkül közlekedni, ezért a fotóművész kisegítette a tábor idejére. A zongorista attól kezdve még a tábornak helyet adó iskola folyosóján is biciklivel járt. Az is kiderült, hogy az amerikaiak már 1988-ban tudtak a közelgő rendszerváltásról, mert a légierejük big bandje már akkor bejelentkezett, hogy koncertet adnának az 1990-es táborban. A plakátjuk ma is ott van (a tudósításhoz mellékelt fotókat készítő) Szabó Laci szobájának falán, én pedig azóta is féltve őrzöm az Ed Thigpen által abban az évben dedikált dupla Oscar Peterson LP-t.


student.JPG


2. A dupla koncert első részében Student Jazz Band néven a tatabányai ifj. Ludányi Tamás altszaxofonos és együttese játszott, elsősorban Coltrane szerzeményeit. Az egyetlen kivétel a „Solar” volt Davis-től. Hofecker Mátyás bőgőzött, és a Balogh Csibe Jenő Jazz Zongora Verseny két döntősét is hallhatta a nagyérdemű: a 2. helyezett Rafael Márió zongorázott, míg a harmadik helyen végzett Tálas Áronnak ezúttal a dobok jutottak. Amint Elek István elmondta, mind a négy fiatal muzsikus a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem első éves hallgatója. Öröm és élvezet volt hallgatni őket.


fusio.JPG


3. A "főműsort" a Fusio Group adta, főként legutóbbi lemezük (Soul Food) anyagából. A felállás: Szendőfi Péter zenekarvezető (dobok és az összes elhangzott szám szerzője), Kormos János (gitár), Elek István (szaxofonok), Barabás Tamás (basszusgitár) és Szabó Dániel (billentyűs hangszerek).


szabo-dani-as-fusio.JPG


Szabó Dani beugró volt, mert Romhányi Áron járattörlésből kifolyólag valahol Algériában rekedt. Dani most is jól oldotta meg a beilleszkedést, csakúgy, mint 2002-ben, amikor Oláh Kálmán betegsége miatt a László Attila Band-ben vendégszerepelt egy ankarai fesztiválon – de ez egy másik történet. Egyébként Szendőfi Petit is onnan és azóta ismerem személyesen, és igyekszem követni a pályafutását. Ezért aztán engem és néhány "hardcore" tatabányai jazzhallgatót nem ért meglepetésként az elhangzott fúziós zene. Ezt azért mondom, mert minden bizonnyal ez volt a sorozat eddigi legkeményebb hangzású (és leghangosabb) koncertje, de a tapsból és a hangos tetszésnyilvánításból ítélve úgy tűnt, hogy a közönség most is vette a lapot, és értékelte a virtuóz, helyenként erősen rockos-metálos-funkys szólamokat, no meg Elek Pista sajátosan humoros konferálását. A koncert hangulatára jellemző, hogy a ráadás előtti számban annyira elszabadultak az indulatok, hogy Elek Pista még a haját is kibontotta egy időre, bár aztán jobb belátásra tért, és visszahelyezte a hajgumiját.


elek-pista-as-fusio.JPG

Fotók: Szabó Laci


Egyáltalán nem mellékesen, a Fusio négy tagja is visszatérő Tatabányára. Elek Pista többször is fellépett itt a Budapest Jazz Orchestrával és a Tatabánya Big Banddel. Szabó Dani Borbély Mihály együttesével jött nem is olyan régen, és van kötődés a régi jazztáborokhoz is. Elek Pista 1980-ban volt táborlakó, Dani (1996-ban), Szendőfi Peti (1988-ban) és Kormos Janó (1986-ban és 1988-ban) is megfordultak itt. Talán egyszer megint lesznek táborok, és a táborlakók majd elismert zenészként jönnek vissza...


Vissza a hírekhez