JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A Budapest Jazz Clubból jelentem – Itt járt Kurt király

Nagyon dühös vagyok az UEFA-ra, hogy pont a Kurt Elling koncert időpontjára tette a Wembley-be a Manchester United-Barcelona Bajnokok Ligája döntőt. De mivel gyerekkorom óta ManU drukker vagyok, gondoltam, megnézem a földszinten a 20.45-kor kezdődő meccs első félidejét, aztán felmegyek.

kurtelling4.jpg


Szóval januárban kért meg Bóna László és Susszer Zoltán (a BJC tulajdonosi körének kétharmada), segítsek nekik, mert 3 évi üzemeltetés után úgy vélik, szinte mindenkit felléptettek már a magyar élvonalból, és a két éve általam beajánlott Pallai Péter és Kerekes György (Harmónia Műhely) segítségével már több élvonalbeli brit muzsikus is ellátogatott hozzájuk. De szeretnének tovább lépni és terveik között szerepel a „Világsztárok a Budapest Jazz Clubban” sorozat elindítása. Magyarul, az én kapcsolataimra van szükségük, mert 1 éve hiába írogatnak a különböző menedzsmenteknek, „lepattannak róluk”, vagy olyan hihetetlen gázsikat kérnek, amit ők nem tudnak kigazdálkodni. Szó szót követett, s Bóna Laci mondta, jó lenne elsőnek Mike Stern. Susszer Zoli egyenesen azt mondta: „Ha megszerzed nekünk a Stern-t, akkor fáklyás felvonulást rendezünk Neked a Kálvin téren”. (Azóta is hiába várok erre…) Írtam tehát azonnal a New York-i gitáros menedzserének, Ray Holland-nek, aki mondta, ennek Mike nagyon fog örülni, mert eddig mindig csak nagy koncerttermekben léptették fel Budapesten, viszont ő nagyon szeret kis klubokban is játszani. És 1 órán belül a tavaszi európai turnéját szervező olasz cég jelentkezett. Először „bekértek”, de aztán több napi kemény tárgyalás után rájöttek, hogy nem megyek bele ebbe az utcába és elfogadták feltételeimet: „A special fee, only for you Robert”. Totál telházas, több ráadással, jóval éjfél utánig húzódó, nagyon jó hangulatú koncert volt.
Időközben előkészítettem a kritikusok szerint az utóbbi másfél évtizedben legjobbnak tartott jazzénekes, a Chicago-i Kurt Elling koncertjét. Még szerencse (?), hogy feleségemmel, Szász Gabriellával 2000 és 2010 között olyan „jazz gigasztárokat” hoztunk Magyarországra, mint Pat Metheny (2000, 2003), Al Jarreau (2001), Jack DeJohnette (2002, 2003), John Patitucci (2003), Bobby McFerrin (2004, 2005, 2007, 2010), Herbie Hancock (2005, 2008), Branford Marsalis (2005), Chick Corea (2006), Karrin Allyson (2009), George Duke (2009), Wynton Marsalis (2009), Eliane Elias (2009). Így aztán Ted Kurland barátom (?) rábeszélte KE menedzserét, Darryl Pitt-et, hogy a 30.000 USD árfekvésű Kurt Elling Quintet ugyancsak „nyomott áron” lépjen fel a BJC-ben.
Ja, egyébként az akkor épp 1:1-re álló meccs szünetében épp a „Samurai Cowboy”-ra értem fel. Ezt még Marc Johnson írta „Samurai Hee-Haw” címmel az 1980-as évek közepén Bass Desires elnevezésű együttese részére. (Emlékeznek ugye, a két gitáros felállásra: Bill Frisell és John Scofield…) Aztán, mikor belekezdtek a következő számba, már mennem is kellett vissza a földszintre. Sajnos, a következő háromnegyed órában nem sok babér termett a ManU számára, a Barca győzött 3:1-re, de lehetett volna több is.


kurtelling1.jpg


Amint visszaértem az emeletre, a csalódottság azonnal feledésbe merült, mert Kurt úgy énekelt, mint „az igazi jazz angyalok”, s hagyta „csapata” tagjait (Laurence Hobgood (17 éve a zongoristája!), John McLean - gitár, Harish Raghavan – bőgő, Ulysses Owens – dob) is szólózni. Így aztán nem maradtam le Stevie Wonder „Golden Lady”-jének feldolgozásáról. Sőt, a Tom Jobim ráadásról sem (duóban Hobgood-dal). És mivel a közönség vastapssal tovább követelőzött, így jött egy a capella ráadás is.


kurtelling3.jpg

Fotók: Sánta István Csaba


Jó volt látni a jazz szakma képviselőit is: Berki Tamást, Szőke Nikit (+Barcza Horváth Józsit), Fábián Julit, Kazai Ágit, Karosi Julikát (+Varga Bendegúzt). De ott volt Harcsa Veronika zongoristája, Blaho Attila is. No meg, Fábry Bogesz, Czirják Csaba gitáros és Ávéd János szaxofonos. Lehet, hogy még mások is eljöttek, de a nagy tömeg beszippantotta őket…
Most jut eszembe, januárban Susszer Zoli azt is megígérte, ha felesége kedvenc énekesét, Kurt Elling-et is megszerzem nekik, akkor a BJC bejáratához egy márvány emléktáblát készíttet nekem. (Látom már, ebből sem lesz semmi...)

Vissza a hírekhez