JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Kiegészítés Stan Getz koncertjéhez

Idén március vége felé, az ötezredik (!) olvasói levél utáni főszerkesztői jegyzetemben megkértem a www.jazzma.hu olvasóit, hogy ne bombázzanak a továbbiaknak –többnyire örvendező hangú és dícsérő- e-mailjeikkel, mert vagy a leveleikre válaszolok éjt nappallá téve, vagy Magyarország egyetlen naponta többször is frissülő jazz napilapját szerkesztem „up-to-date”-re. Innentől kezdve a „forgalmazási kedv” drasztikusan lecsökkent, de még így is jöttek/jönnek levelek szép számmal. S habár lapunk indulásakor megfogadtam, olvasói leveleket nem teszek közzé, most elérkezett a pillanat, hogy kivételt kell tennem. Ha elolvassák Dr. Sümeghy László levelét, megértik, hogy miért.

Tisztelt Maloschik úr!


Márton Attila az 1974. évi budapesti Stan Getz koncertről szóló visszaemlékezését egy olvasóknak szóló kéréssel - egészítsük ki emlékeit - fejezi be. Felbátorodva a kérésen, néhány régi dokumentumot küldök kiegészítésképpen. Az egyik a jegy mellé kapott plakát, ill. ennek hátoldala. Ezen látható, hogy a bőgőst George Mraz névvel nyomtatták ki. A plakáton látható még egy énekes neve is, Monika Getz, Ő viszont nem tűnt fel a színpadon.


plakat-1-oldal.JPG


plakat-2-oldal.JPG


A koncert után pár nappal Gonda János tanár úr kritikáját adta közre a Magyar Nemzet. Az írás részben háttér és környezettanulmányt adott, részben pedig a koncert értékelését tartalmazta.


jsagcikk1.JPG


A budapesti koncert egyébként az európai koncertturné egyik állomása volt. Tudomásom szerint Kelet-Európában még Belgrádban és Varsóban lépett fel az együttes. A Belgrade Jazz Festival-ról egy magyar nyelvű jugoszláv ifjúsági lapban megjelent riport érdekes módon a zenész eleganciáját, megjelenését emeli ki és ebből vezeti le zenéjét.


belgrad-1-oldal.JPG


belgrad-2-oldal.JPG


A turné harmadik kelet-európai állomása a varsói Jazz Jamboree volt. A budapestihez hasonló tartalmú előadás egy kis részlete (La Fiesta, Desafinado) a Muza kiadásában lemezen is megjelent. (Az LP másik oldalán a fesztivál másik amerikai sztáregyüttese, a McCoy Tyner Quintet hallható.) A lengyel jazzkedvelőknek többször is volt alkalmuk élőben hallgatni Stan Getz-et. (Magyarországon csak az 1974. november 12-i két koncerten volt hallható). 1960-ban lengyel kísérőkkel, 1978-ban pedig Bob Brookmeyer-rel közös együttesével lépett fel Varsóban. Ezen koncertek részleteiből is jelent meg lemez, utólag is bizonyíthatóan, hogy három fellépés, három különböző stílusú koncert, de egyformán magas szintű zene.

Visszatérve a budapesti koncertre, akkor és most is azt mondom, hogy ilyen tónusú tenorszaxofont én mástól nem hallottam. Továbbá, Gonda Jánossal egyezően, saját benyomásom szerint is a trió modernebb felfogásban játszott, de ez inkább erősítette az összhatást. Gonda János megemlíti még, hogy a produkciót a televízió is megörökítette. Emlékeim szerint is voltak kamerák, de a felvétel adásba kerülésére én nem emlékszem, pedig figyeltem a műsorújságot. Jó lenne, ha valaki egyszer megtalálná az archívumban.

Üdvözlettel

Sümeghy László dr.

Vissza a hírekhez