JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 17.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Orszáczky Jackie Basszusgitár Tehetségkutató Verseny

„A tehetség adomány. Meghatározása valószínűleg annyira bonyolult, hogy az egyszerűség kedvéért csak azt mondjuk, Isten adta.” Bráda Tibor

A tehetségkutató verseny előzményei

Az 1998 és 2008 között a Magyar Rádióban évente megrendezett jazz tehetségkutató versenyek folyamatossága néhány évre megszakadt, ám 2011 tavaszán a Balogh Csibe Jenő Jazz Zongora Tehetségkutatóval a rangos sorozat újraindult. A Budapest Jazz Clubban szervezett 30 év alatti fiataloknak kiírt megmérettetés több szempontból is sikeresnek bizonyult. Már a beérkezett pályaművek is sejtették az esemény létjogosultságát, ám az elődöntőbe, majd döntőbe jutott fiatal muzsikusok teljesítménye minden kétséget kizáróan igazolta a tehetségkutató megrendezésének jelentőségét. Aztán a 2012 tavaszán rendezett Jávori Vilmos Jazz Dob Tehetségkutató még az előző évi sikereket is felülmúlta.

Célok

A zongoristák és dobosok után 2013-ban a 30 év alatti basszusgitárosoknak szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy összemérhessék tudásukat. A versenyt ezúttal a magyar zene történet egyik legjelentősebb basszusgitárosának, az öt éve elhunyt Orszáczky Jackie emlékének szenteljük, aki egyébként május 8-án lenne 65 éves.

orszaczky-jackie.jpg

Orszáczky Miklós, alias Jackie Orszaczky (Budapest, 1948. május 8.Sydney, 2008. február 3.) basszusgitáros, énekes, zeneszerző.

1966-tól rock zenekarokban játszott, majd 1969-ben csatlakozott a ma már legendás progrock együtteshez, a Syriushoz, amellyel 1970 végén 1 éves ausztráliai turnén vett részt. 1971-ben a távoli földrészen jelent meg első LP-jük, a „Devil’s Masquerade”, amit hazánkban „Az ördög álarcos bálja” címmel jelentettek meg. Mivel a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat nem engedélyezte, illetve halogatta a következő Syrius lemez megjelenését, így Jackie 1973-ban csatlakozott a csupa jazzistából (Ráduly Mihály – szaxofon, fuvola, Szakcsi Lakatos Béla – Fender Rhodes, Kőszegi Imre – dob, Babos Gyula – gitár) álló Rákfogóhoz. Majd miután az MHV a Rákfogó LP-t sem volt hajlandó megjelentetni, Orszáczky az itthoni „kulturnyikok” elöl menekülve meg sem állt Ausztráliáig. Élete hátralévő 34 évét Sydney-ben élte le, miközben koncertezni többször is hazajött.


A verseny menete

A háromfordulós versenyre 2013. február 22-től lehet jelentkezni.

Az első fordulóban a nevezők által beküldött demó lemezeket értékeli a zsűri.

A demók beérkezési határideje 2013. március 29. (A demónak egy basszusgitár szólót és két szabadon választott darabot kell tartalmaznia.)

A demók értékelése után az elődöntőbe 10 versenyzőt juttat a zsűri.

Elődöntő: 2013. április 20. (szombat) 11.00 óra

Az elődöntőben a versenyzők egy basszusgitár szólót, egy szabadon választott és egy kötelező darabot játszanak. A kötelező darab címe: Straight, No Chaser (Thelonious Monk)


Döntő: 2013. május 4. (szombat) 18.00 óra


A döntőbe jutott öt versenyzőnek két számot kell előadnia. Egy szabadon választott művet szólisztikus bevezetéssel,  valamint a ”Feelin’ Alright” (Stevie Winwood – Traffic). Ez utóbbi volt Orszáczky Jackie kedvenc darabja.

A zsűri tagjai: Bóna László, Horváth Pluto József, Maloschik Róbert (a zsűri elnöke), valamint Ráduly Mihály (társelnök), az egykori Syrius és Rákfogó együttesek szaxofonosa

Az indulókat az elődöntőben és a döntőben egyaránt Cseke Gábor zongorán/szintetizátoron, valamint Jeszenszky György dobon kíséri.


DÍJAZÁS

AZ I. HELYEZETT díja:

  • 200.000 Ft pénzdíj
  • fellépési lehetőség rangos fesztiválokon és a Budapest Jazz Clubban
  • meghívás a Debreceni Jazz Napokra

A II. HELYEZETT díja:

  • 150.000 Ft pénzdíj
  • fellépési lehetőség rangos fesztiválokon és a Budapest Jazz Clubban

AZ III. HELYEZETT díja:

  • 100.000 Ft pénzdíj
  • fellépési lehetőség rangos fesztiválokon és a Budapest Jazz Clubban



J E L E N T K E Z É S I  L A P

az Orszáczky Jackie Basszusgitár Tehetségkutatóra

(beküldési határidő: 2013. március 29.)



Név: ..........................................................................................................

Születési hely: ..........................................................................................

Dátum (év, hó, nap): ................................................................................

Lakhely: ....................................................................................................

Telefonszám: ............................................................................................

E-mail cím: ...........................................................................................

Rövid szakmai önéletrajz:

(mikor és hol tanult, kik voltak a zenetanárai)

....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................


A demón hallható felvételek címei:

................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Vissza a hírekhez