JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

JazzMa.hu Reader’s Poll 2013

Ugye emlékeznek még? Ez az első olvasói szavazólistája Magyarország egyetlen jazz napilapjának! Nagy örömömre 393 olvasó küldte be szavazatait! (Egyben bosszúságomra is, mert 2 nap alatt tudtam csak összesíteni a szavazatokat…)

Szerkesztőségünkhöz augusztus végén csatlakozott Somogyvári Péter, aki eleinte csak fotózott, de később már koncertbeszámolókat is írt! Az ő ötlete volt december elején, hogy a Down Beat magazin mintájára mi is csináljunk év végi olvasói szavazólistát, amit december 4-én jól fel is tettem a főoldalunkra és 3 hétig ott is maradt!

Nos, én magam is kíváncsi voltam, hogy a mi olvasóink szerint kik voltak 2013 legjobbjai a különböző kategóriákban.

Hát… ért egy-két meglepetés!

Például fel sem tudom fogni, hogyan történhetett meg az, hogy Szőke Nikolettára egyetlen szavazat sem érkezett (persze nem ő volt az egyetlen: 0 találatos lett a nagy öregek közül Babos Gyula és Binder Károly is), miközben a fuvolisták között –igaz ugyan, hogy csak egyetlen beküldött listán- szerepel Török Ádám neve, aki köztudottan nem jazzfuvolista…

Meglepődtem Zana Zoltán baritonos győzelmén, mert ő inkább „tenorkirály”. Írom ezt mindazok ellenére, hogy láttam és hallottam baritonozni a BM Palotában rendezett Tommy Vig jazz teadélutánon…

Viszont nagy-nagy örömömre szolgált, hogy a 2011-es Balogh Csibe Jenő Zongora, a 2012-es Jávori Vilmos Dob és a 2013-as Orszáczky Jackie Basszusgitár Tehetségkutató Verseny győztesei, Gayer Mátyás, Benkó Ákos és Fonay Tibor jelentős szavazat mennyiséget kaptak. Igaz, ezzel még mindig nem fértek fel hangszer kategóriájuk dobogójára. De hát egyértelműen övék a jövő!

Ugyan SP nem írta be a listára „Az év jazzmuzsikusa” kategóriát, de többen is kiérdemelhették volna ezt a titulust. Például Tommy Vig, aki vibrafonosként egyeduralkodó nálunk (rajta kívül csak Szaniszló Richárd kapott pár szavazatot), de jól teljesített a „Zeneszerző” és a „Hangszerelő” kategóriában is. No meg Fekete-Kovács Kornél, aki trombitásként tarolt (de azért ne feledkezzünk el a pár szavazatos Pecze Balázsról sem..), az általa vezetett MAO (Modern Art Orchestra) pedig kétharmados többséggel legyőzte a BJO-t (Budapest Jazz Orchestra). Szabad legyen halkan megjegyeznem: szerintünk (me and Csányi Attila) a Szalóky Béla vezette Police Big Band is nagyon jó! Ezek szerint olvasóink fülében nem cseng jól nevük, hisz egyetlen szavazatot sem kaptak.

Szóval, az általam utólag kreált „Az év jazz muzsikusa” kategóriában egyértelműen Dresch Mihály győzött, hisz a Dresch Quarteté „Az év jazzlemeze” (ez is örömteli, csak kicsit meglepő számomra, hisz a „Kapu és Kert” című CD csak december 13-án jelent meg…), de ők lettek „Az év jazzegyüttese” is. Plusz Miska megnyerte „Az év szopránszaxofonosa” címet, holtversenyben első lett a „Különleges hangszerek” között fuhunjával, és kapott jó sok szavazatot a tenorszaxofonosok között is (konkrétan a harmadik legtöbbet).

Bravó Misikém! Az idén is Maloschik-Szász Gabi-díjban részesültél. A Gabi majd süt neked egy finom tortát!


És akkor alább a Somogyvári Péter által felvázolt kategóriák győztesei:


Az év jazzalbuma: Dresch Quartet „Kapu és Kert”;


Az év jazzkoncertje (hazai előadó): Vukán Trió (Vukán György – zongora, Pecek Lakatos Krisztián – bőgő, Balázs Elemér – dob) – „Last Message + Storm” – Dupla lemezbemutató koncert (MOM – április 5.)


Az év jazzkoncertje (külföldi előadó): John Abercrombie Quartet (John Abercrombie – gitár, Marc Copland – zongora, Drew Gress – bőgő, Joey Baron – dob) (BJC – október 15.)


Az év jazzegyüttese: Dresch Quartet (Dresch Mihály – tenor- és szopránszaxofon, fuhun, ének, Lukács Miklós – cimbalom, Hock Ernő – bőgő, Baló istván – dob)


Az év big bandje: Modern Art Orchestra


Az év trombitása: Fekete-Kovács Kornél


Az év harsonása: Korb Attila (Schreck Ferencet előzte meg három szavazattal!)


Az év szopránszaxofonosa: Dresch Mihály


Az év altszaxofonosa: Borbély Mihály (mindössze kettő szavazattal győzte le Bacsó Kristófot!)


Az év tenorszaxofonosa: Ávéd János (Tony Lakatost előzte meg kilenc szavazattal!)


Az év baritonszaxofonosa: Zana Zoltán (surprise, surprise!)


Az év klarinétosa: Fritz József (what???)


Az év fuvolistája: Csejtey Ákos


Az év hegedűse: Deseő Csaba


Az év zongoristája: Vukán György


Az év billentyűse: Tálas Áron (hát ennek nagyon örülök!)


Az év orgonistája: Premecz Mátyás


Az év gitárosa: Gyárfás István (végre már, hogy elismerik Gyafit is!)


Az év bőgőse: Barcza Horváth József


Az év basszusgitárosa: Horváth Plutó József


Az év dobosa: Balázs Elemér (kilenc szavazattal előzte meg Juhász Mártont!)


Az év ütőhangszerese: Dés András


Az év vibrafonosa: Tommy Vig


Az év különleges hangszerese: Dresch Mihály (fuhun) és Lukács Miklós (cimbalom) holtversenyben


Az év énekese: Winand Gábor


Az év énekesnője: Hajdu Klára (öt szavazattal előzte meg Harcsa Veronikát!)


Az év zeneszerzője: Vukán György


Az év hangszerelője: Fenyvesi Márton (?)


Az év lemezkiadója: BMC Records


Itt a vége, fuss el véle…

Vissza a hírekhez