JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

A Magyar Jazz Napja a VeszprémFesten – Exkluzív interjú Pátkai Rozinával

Pátkai Rozinát (1978) 2011 tavaszán ismertem meg, az akkor még a Múzeum utcában működő Budapest Jazz Club előterében, ahol Elsa Vallé mutatta be nekem az Etüd évvégi záró koncertjének egyik szünetében. Rozina kihasználva az alkalmat, a kezembe nyomott egy ötszámos demo CD-t. Azon hallottam életemben először énekelni.

1) Mikor kezdett jazzénekléssel foglalkozni? Hol és kitől tanult?

Jazzéneket először Szolnoki Dórától tanultam, ezt követően jelentkeztem az ETÜD-be, Winand Gáborhoz. Már jóval korábban ismertem Gábor lemezeit, azt is mondhatnám, szinte miatta kezdtem el jazzéneket tanulni. Feleségét, a kubai Elsa Vallét is megismerhettem, akitől szintén sokat tanultam, majd Magyar Hajnal, Kovács Linda és Nagy János, illetve Ávéd János lettek a tanáraim. Most Bátori Éva operaénekesnő az énekmesterem. Nyaranta master classokon vettem részt, a prágai Jazz Workshopon Aga Zaryan és Elizabeth Lohninger, Olaszországban Gege Telesforo, Shawn Monteiro és Maria Nekcham, Lengyelországban Grzegorz Karnas és Anna Gadt, a magyarorzsági workshopokon pedig Lakatos Ágnes és Szirtes Edina Mókus is tanáraim voltak, de nagyon sokat tanultam a hangszeres tanáraimtól és zenésztársaimtól is.


2) Előtte mi volt a polgári foglalkozása?

Az ELTE-n magyar és angol nyelvtanári szakot végeztem, leginkább tanítottam, évekig az ETÜD és a Magyar Hajnal énekstúdió prozódiatanára is voltam.


3) Az utóbbi 3 évben az ismeretlenség homályából a csillagokig tört fel. Erre már nemcsak itthon, hanem Amerikában is felfigyeltek. Hogy is volt ez a májusi New York-i történet?

A Made in New York Jazz Compettion Gala Concert-jére hívtak meg résztvevőként, a Solo Vocal kategória legjobb 5 énekese közé kerültem. A versenyen a zenekarom előadásában Fenyvesi Márton hangszerelése nyerte az Arrangement kategóriát.


https://www.youtube.com/watch?v=l1pTBdKCmh4


A Magyar Intézet támogatásával juthattam ki a gálakoncertre, illetve lemezbemutató koncertünk is volt egy manhattani jazz klubban, a The Zinc Bar-ban.


foto-1.jpg


4) Kikkel volt kint és hol lépett fel?

Tóth Mátyással, a zenekar gitárosával utaztunk New Yorkba 10 napra. Az első fellépésünk május 3-án a Tribeca Performing Arts Center-ben, a Made in NY Jazz Competition Gala koncertjén volt. Itt Haggai Cohen Milo izraeli nagybőgős, illetve a zenekar zsűritagjai, Randy Brecker trombitán, Lenny White dobon és Yacoov Mayman szaxofonon csatlakozott hozzánk. A verseny összesített győztese Anita Vitale olasz énekesnő lett, vele duettben adtuk elő a Finale dalát, a mi hangszerelés-győztes dalunkat.


foto-2.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=0bCjPNPTl7s


Néhány nap múlva a New York-i magyar Konzulátus meghívásának tettünk eleget, ahol Farkas Norberttel trióban léptünk fel. Norbert pár évvel ezelőtt, a zenekar indulásakor az első triónk tagja volt, azóta Grazban tanult, most pedig New Yorkban él és egyre több kinti formáció tagja.


foto-3.jpg


A lemezbemutató koncertünkön, amelyet a The Zinc Bar-ban tartottunk, quintetben játszottunk. Tóth Mátyás és Farkas Norbert mellett egy fantasztikus brazil dobos, Alex Kautz és egy virtuóz játékáról híres New York-i trombitás csatlakozott hozzánk, Wayne Tucker.


https://www.youtube.com/watch?v=wBLyixQ101Y


A quintettel az utolsó előtti napon Brooklynba is meghívást kaptunk, a Club Cats-be. Nagyon jó élmény volt mindkét koncert, nemcsak kiváló zenészekkel játszottunk együtt, hanem jó barátokra is szert tettünk.


foto-4.jpg


5) Akkor térjünk vissza Magyarországra: ki kereste meg, hogy lépjen fel a VeszprémFest zárónapján a Magyar Jazz Napja nevű rendezvényen?

Nagyon megtisztelő, hogy a Magyar Jazz Napja alkalmából a VeszprémFeszten léphetünk fel, ha jól tudom, Mészáros Zoltán kereste meg Tóth Mátyás gitárosunkat.


6) Július 20-án melyik formációjával lép fel?

Július 20-án kivételes formációval, nagyzenekarral lépünk a VeszprémFeszt színpadára. Trombitán Pecze Balázs, gitáron Tóth Mátyás, nagybőgőn Soós Márton, dobon Juhász Márton, ütőhangszeren pedig Dés András játszik majd.


7) A bossa nova műsorát tervezi bemutatni? Vagy lesz egy-két saját szerzemény, netán standard is?

A bossa nova műsorunkból is elhangzanak a kedvenc darabjaink, illetve lesz blues és swing is, ráadásképpen pedig az új lemezre készülő saját szerzeményekből is felcsendül majd néhány.

Vissza a hírekhez