JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

SHALOM ALEICHEM JAZZRAEL!

Rendszertelen rendszerességgel igyekszünk beszámolni a két budapesti fellegvár, a BJC és a BMC falain kívül zajló eseményekről. A Jedermann és az iF mellett olyan helyekre is ellátogatunk, ahol ha minden héten nem is, de alkalmanként sor kerül jazzkoncertre. Így került bemutatásra a Pop és a Sehol is, ahol egyre többször kapnak lehetőséget jazz zenészeink. A pesti romkocsmák úttörője, a Szimpla Kert 2004 óta működik a Kazinczy utca 14-ben, azóta kétségkívül a legismertebb a helyiek és a turisták körében egyaránt, igazi trenddiktáló hely. Az alternatív zenei stílusok mellett a jazz is sokszor szerepel a műsortervben. Nem először adunk mi sem tudósítást erről a különös atmoszférájú helyről, és remélhetőleg nem is utoljára.

j-14.JPG


Szerda este nyolc órától a Jáger Bandi vezette Jazzrael adott koncertet a Szimplában. A billentyűs valóságos „all stars band-et” szervezett maga köré. A 2006-ban alakult együttesben Csejtey Ákos szaxofonozik, Horváth Pluto József basszusgitározik, Bordás József dobol, és Bíró Nóra énekel. Ahogy nevük is mutatja, elsősorban a tradicionális szefárd zsidó zenei hagyományokból merítenek, de feldolgoznak a térség más zenéiből is, így az arab, sőt a rai (az oráni, algériai beduin zene összefonódása spanyol, francia, afrikai zenei formákkal) elemei is felismerhetőek egyes darabjaikban. Nem jazzesített népzenét játszanak, a folklór különleges interpretálását hallhatjuk tőlük alaposan átszőve jazz improvizációkkal. A nagyon kemény és pontos basszus–dob biztos alapot adott Csejtey Ákosnak szólói kibontásához, de a többiek is jó párszor főszerephez juthattak, mikor erre lehetőség nyílt. Ez leginkább az instrumentális számokban adódott, mikor Bíró Nóri néha magukra hagyta a fiúkat. Az est javarészében az ő énekét csodálhattuk, ahogy megszólaltatta az újra gondolt ősi dallamokat. A koncert hangulatfelelőseként is megállta a helyét, a konferálás mellett a közönséget is próbálta bevonni tapsra buzdítva a fergeteges szólók után. Nem volt könnyű feladat, mivel nem igazi jazzközönség hallgatta őket. Sokan csak pár sörre néztek be, de a zenekar érdeme, hogy nem mentek el menet közben, sőt egyre többen jöttek át a Szimpla más helyiségeiből is, felfigyelve a zenére. Egyre forrósodott a hangulat, az utolsó szám után vastaps követelte a ráadást, ezt azonban a 10 órától érvénybe lévő csendrendelet miatt nem lehetett teljesíteni. Egy profi zenekar előadásában a világzenei paletta egy különleges színével találkozhattunk. Ahogy honlapjukon is olvasható, a zenekar egy híd szerepét kívánja betölteni kelet és nyugat között, egyesíteni a népek zenéjét, kultúráját.

Aki kedvet kapott, hogy meghallgassa Jáger Bandiékat, nem kell sokat várnia, még ebben a hónapban, Karácsony előtt fellépnek a Gozsdu Udvarban, az Adventi és Hanuka Party rendezvényen 20-án és 22-én, ez utóbbi napon a Gozsdu után a Pop kultúr bárba is átsétálnak este felé.


j-1.JPG


j-2.JPG


j-3.JPG


j-4.JPG


j-5.JPG


j-6.JPG


j-7.JPG


j-8.JPG


j-9.JPG


j-10.JPG


j-11.JPG


j-12.jpg


j-13.JPG

Vissza a hírekhez