JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A SZAXOFONOSOK VERSENYE

Péntekre öten maradtak talpon az első ízben kiírt Csepregi Gyula szaxofon versenyben. Négy altos közé egy tenoros került a kora délután megrendezett döntőbe. A versenyt a Magyar Jazz Szövetség és a Magyar Jazz Alapítvány hirdette meg, a tavaly elhunyt kiváló szaxofonosunk, a Magyar Jazz Szövetség egykori alelnöke emléke előtt tisztelegve.

j-01.JPG


A verseny két részből állt. Az elődöntőbe mp3 formátumban kellett elküldeni jeligével egy kötelező standard ("Lady Bird"), és egy szabadon választott darabot. Az online beadott anyagok alapján előválogatás történt, így végül öten jutottak a döntőbe. A döntőben minden versenyző két kötelező, Csepregi Gyula „Exclusively for You” című kompozíciója, és a „Soul Eyes” (Mal Waldron) mellett, egy szabadon választott darabot mutatott be. Egyenlő feltételeket biztosított, hogy mindegyiküket azonos zenekar kísérte, Tálas Áron zongorán, Barcza Horváth József bőgőn és Gyárfás Attila dobon.


j-04.jpg


Mindenkinek maximum 15 perc állt rendelkezésére. A fellépők sorrendjét sorsolással döntötték el. A zsűri elnöke egy legendás lengyel szaxofonos, Zbigniew Namyslowski volt, de a tagok névsora is tiszteletet parancsolt, Borbély Mihály, Dés László, Siliga Miklós, Tóth Gyula szakértelméhez nem férhet kétség.


j-03.jpg


Bágyi Balázs, a Magyar Jazz Szövetség elnökének méltatató szavai után, Csepregi Dávid kapta a mikrofont, végig ő vezette az édesapja emlékére kiírt verseny döntőjét.


j-02.jpg


A Budapest Jazz Club színpadára elsőként Vörös Attila léphetett. Szabadon választott darabja a „Beautiful” című saját szerzemény volt.


j-05.jpg


Baris Gábor következett, az ő szabadon választottja az "I Hear a Rhapsody" (George Fragos-Dick Gasparre) volt. Nád problémája volt, a fúvókához használt nád pont a döntőben nem működött megfelelően.


j-06.jpg


Harmadikként Soso Lakatos Sándor mutatkozott be. A „Birdlike” (Freddie Hubbard) hangzott el a két kötelező szám után.


j-07.jpg


Ludányi Tamás zárta az altosok sorát, saját szerzeményét (Rush Hour) játszotta el szabadon választottként.


j-08.jpg


Végre egy tenoros is színpadra léphetett, Ördög Krisztián is saját kompozícióval zárta műsorát.


j-09.jpg


Szünet következett, a zsűri értékelését mindenki izgatottan várta. Nagyon erős mezőny jött össze, így érthető volt, hogy a döntést hosszas tanácskozás előzte meg.


j-10.JPG


Mindegyik döntőbe jutott átvehette a Fon-Trade hangszerüzlet vásárlási utalványát Csider Károly jóvoltából, majd a zsűri elnöki tisztét betöltő Zbigniew Namyslowski kihirdette a végeredményt. Nem udvariasságból szabadkozott, hogy nehéz döntést kellett hozniuk a meglepően rendkívül erős, és kiegyensúlyozott mezőny miatt. Tehetséges, sokra hivatott fiatal muzsikusok között nehéz volt sorrendet állítani.


j-12.JPG


A szavazás eredményeként a harmadik helyezett Baris Gábor lett, a második helyen Ludányi Tamás végzett, az első Csepregi Gyula szaxofon verseny győztesének pedig Soso Lakatos Sándort választották.


j-11.JPG


(Azt se hallgassuk el azonban, hogy Namyslowski angol nyelvű értékelésében elmondta, Szoszóka és Ludányi Tomi holtversenyben végzett az első helyen a pontozás alapján, de egy magyar a teremben (vajh ki lehetett ő??? – ha valaha is kiderül – nem fog!- nem fogom imába foglalni a nevét!) azt tanácsolta, döntsék el, mert csak egy győztes lehet… - A szerk.)


j-13.JPG


j-14.JPG


Az első helyezett a szombat esti, tehát a mai koncerten Zbigniew Namyslowski-val közösen léphet a BJC színpadára.

(Hétfőn pedig a BMC Koncerttermében este fél nyolckor az első három helyezett játszik ismét a Tálas Áron Trió kíséretével! – A szerk.)

Vissza a hírekhez