JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Joe Locke Quartet beszámoló és Joe Locke mini-interjú, Tula's, Seattle, USA (2016. február 5.)

“Amerikába kiküldött tudósítónk” szokásához híven PT (Pacific Time) szerint még pénteken éjfél előtt –ami CET (Central European Time)-ban szombaton reggel fél kilenc- átküldte a beszámolót! De szánt szándékkal visszatartottam, hogy vasárnap is legyen ínyenc falat a JazzMa.hu olvasóinak! – A szerk.

A félig-meddig kihalófélben levő vibrafonos-"szakma" (Maloschik Róberttel együtt is mindössze kb. 10 aktív amerikai vibrafonost tudtunk összehozni; lásd még Tommy Vig listáját a témában: http://www.jazzma.hu/hirek/2012/03/10/-12-vibrafonost-jegyeznek-a-vilagon-tommy-vig-ujra-bejelentkezett/) egyik jeles képviselője, a New York-i Joe Locke (1959) lépett fel a Tula's színpadán.


jl2.jpg


jl1.jpg


A Tula's egy kis jazzklub/étterem; minden estre van zene; többnyire helyi zenészekkel. De néha-néha országosan is ismert vendég-szólisták is benéznek; ilyenkor általában helyi zenészek kísérik őket. Ez történt ma este is: Joe Locke mestert Jeff Johnson bőgős és John Bishop (dobos, valamint koncertszervező és az Origin Records Seattle-i lemez-label alapítója és tulajdonosa) kísérte, és volt egy második szólista is Thomas Marriott "helyi versenyző" trombitás személyében. Joe Locke szenzációsan játszott, különösen a balladákat, és a második szetben egy nagyon finom, lírai szólódarabot. Amennyiben az ember el tudott volna vonatkoztatni a visszhangzó hodálytól, a vendégek csámcsogásától és szövegelésétől, a ki-be járkálástól és a bárpultosok csörömpölésétől - akár élvezhette volna is a muzsikát. De hát, ilyen ez a Tula's, ez már csak így marad.


jl3.jpg


jl4.jpg


jl5.jpg


jl6.jpg


jl7.jpg


csaba-joe.jpg


Kicsit beszélgettem Joe-val a szünetben. A kihalóban levő vibrafonos témáról azt mondja, van benne valami. Például tartott nemrég diákoknak egy demonstrációt; voltak kb. 500-an a teremben, megkérdezte, ki játszik vibrafonon, felálltak HETEN. Megkérdezte, ki játszik trombitán, vagy szaxofonon:  felállt a fél terem. Hát, ez van. De ezzel együtt, azt mondja, tud jó pár ügyes, fiatal, feljövőben levő vibrafonosról, akikről hallunk majd.  Beszélgettem vele kicsit arról, milyen jobb zenéket hallott mostanában. Chris Potter "Imaginary Cities" lemezét említette, de mostanában sok klasszikust is hallgat, vonósnégyeseket, és elkezdett ilyesmiket írogatni is. A saját zenei anyagaival kapcsolatosan azt mondja, szerinte a legutolsó, a "Love Is a Pendulum" CD szerinte élete legjobb felvétele (egyébként Robert Rodriguez, Terreon Gully, Ricky Rodriguez, Rosario Giuliani, Donny McCaslin és Paul Bollenback is játszik rajta, és Theo Bleckmann is felbukkan egy számban - valóban remek anyag, sok 'best of 2015" listán is szerepel); végre sikerült neki egy igazán jó koncepciót kialakítani és pontosan úgy megcsinálni, ahogy akarta.


joe-locke-love-is-a-pendulum.jpg


joe-locke-stepping-on-stars.jpg


De szereti a másik, viszonylag újabb anyagát is, a "Stepping on Stars" lemezt, Dado Moroni-val és Rosario Giuliani-val vették fel egy egészen különleges akusztikájú koncertteremben (Oratorio Santa Cecilia). Azt mondja, kevesebb "megélhetési zenélést" (másoknak lemezfelvétel-session-öket) csinál mostanában, így több ideje van zenét szerezni es mélyebben a saját dolgaira fókuszálni. Amúgy Joe elég fáradt volt (persze a színpadon semmi nem látszott ebből); nemrég jött vissza egy nagy európai turnéról, megállt egy napra New Yorkban, és már repült is tovább Seattle-be. Az európai turnén megjárta Ausztriát, Svájcot, Németorszeágot, Olaszországot, Spanyolországot, Angliát. A legpatinásabb jazzklubokban játszott, mint a milanói Blue Note, vagy a bécsi Porgy; teltház mindenhol. Azt mondja, továbbra is Európában, és nem Amerikában van a jazznek a legjobb közönsége. Holnap még az egyik helyi suli jazz-zenekarával csinál egy kis "clinic”-et és az este egy koncertet, aztán repül vissza New York-ba. Februárban lesz egy nagyobb projectje, a New York-i Dizzy's klubban egy Dexter Gordon projektben olyan zenészekkel játszik majd együtt, mint George Cables, Dezron Douglas, Victor Lewis és Craig Handy.

Vissza a hírekhez