JazzMa

Friss Hírek

Drive-In Saturday2024. április 20.
Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Big Band Szakmai nap 2016 - Csányi Attila képriportja

2016 április 3-án ismét megrendezte a már hagyományosnak mondható Big Band Szakmai napot a Budapest Jazz Orchestra és a Magyar Jazz Szövetség. A helyszín most is a budapesti Erzsébetligeti Színház, amely ideális- és családias feltételeket tud teremteni az előadásokhoz, próbákhoz és a koncertekhez.

Aki rászánta a teljes vasárnapot, biztosan nem bánta meg. A nagyzenekari játékhoz kapcsolódva Kollmann Gábor, a Budapest Jazz Orchestra igazgatója és a Magyar Jazz Szövetség alelnöke bevezetője után 4 előadás hangzott el: Nagy János, Lakatos Ágnes, Elek István és Friedrich Károly nemcsak zongoristáknak, énekeseknek, fafúvósoknak és a jazztörténetre kíváncsiaknak állította össze a mondandóját, hanem esetleg más hangszeren játszó érdeklődőknek is. Ezek az előadások, ezeknek a szakmai napoknak eddig is nagy sikert jelentettek, csak az okozott nehézséget, hogy délelőtt és délután is választani kényszerültek a kíváncsi hallgatók Lakatos Ágnes és Nagy János, illetve Friedrich Károly és Elek István között. Ugyanis két-két előadás hangzott el egy időben. Többen mondták, hogy szeretnének ezért egyszerre két helyen lenni, és nem is olyan könnyű most választani.


00-dscn2742-a.jpg


01-dscn2736-a.jpg


02-dscn2737-a.jpg


03-dscn2739-a.jpg


04-dscn2741-a.jpg


05-dscn2744-a.jpg


06-dscn2746-a.jpg


07-dscn2747-a.jpg


Sokan várták a nap másik eseményét a délutáni „minősítő” koncerteket. Itt 3 big band mutatkozott be a jól ismert előadóművész-tanárokból álló szakmai zsűri előtt.

Elsőként a mindössze 15 hónapja alakult Miskolci Big Band az altszaxofonos, klarinétos, hangszerelő Sándor Ferenc vezetésével. Ők nemcsak a zsűri, hanem a közönség tetszését is azonnal elnyerték, és sokan külön is értékelték a zenekar teljesen egyéni repertoárját. Elismerés illeti a másodikként fellépő Krammer Big Bandet (Csömör) Hidegkúti Zoltán vezetésével, majd a pesterzsébeti Coda Nostra Big Band következett, vezetőjük Varga Botond, ők is már régi ismerősei a közönségnek. A bemutatót a versenyem kívül induló és már sokszor kiválónak minősített Seventeen Big Band műsora zárta ugyancsak nagy sikerrel.


08-dscn2750-a.jpg

Miskolc Big Band


09-dscn2751-a.jpg

Krammer Big Band


10-dscn2755-a.jpg


11-dscn2756-a.jpg

Coda Nostra


12-dscn2757-a.jpg


13-dscn2758-a.jpg

Seventeen Big Band, Szász Zsolt vezetésével


14-dscn2759-a.jpg

A zsűri: Friedrich Károly, Elek István, Schreck Frenc


Végezetül a szakmai zsűri (Friedrich Károly, Schreck Ferenc és Elek István elnök) eredményhirdetése és minősítése következett, a szokottnál jóval részletesebb indoklással, a közönség és a résztvevő muzsikusok nagy örömére. A legjobbnak minősített Miskolc Big Band az A kategóriában bronz fokozatot érdemelt (ebben az is bennfoglaltatik, hogy a minősítéshez előírt „kötelező” darabokból egyet sem játszottak). Másik legjobbnak neveztetett a Coda Nostra, akik szintén bronz fokozatot értek el az A kategóriában. Ugyancsak következő legjobbként a Krammer Big Band, B kategóriában arany fokozatot kaptak.


Az ünnep záró koncertjére a Budapest Jazz Orchestra (Kollmann Gábor vezetésével) Charlie vendég fellépésével készült. A Jazzma.hu ezen az ígéretesnek ígérkező koncerten sajnos nem tudta képviseltetni magát.

Vissza a hírekhez