JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Hírek

2. Érdi Jazz Fesztivál (2016. szeptember 6-11.)

Az Érdi Jazz Fesztivál immár második alkalommal kerül megrendezésre. Élőben hallgathatunk ismét híres művészeket a Főtéren és két könyvtárban.

erdijazzfeszt-logo.jpg


Szeretnénk meghívni mindenkit, akit egy kicsit is megmozgat a ritmikus zene. Ennek a zenei stílusnak rengeteg fajtája van (dallamosabb, ritmikusabb formája is), a programban biztos megtalálja valamennyi fesztivállátogató a neki tetszőt.

Most szeptemberben a folk és a populárisabb műfaj kerül előtérbe pont azért, hogy minél nagyobb közönséget szólítson meg. Az előadók a saját elképzelésükre szabják át a standardeket, és hallhatjuk az egyik legfontosabb dolgot a jazzben, ahogy minden muzsikus beleviszi saját gondolatait és az egyéniségét. Itt nincs két ugyanolyan koncert, mert mindig más a zenészek lelki állapota, akár az aznap történtek is meghatározzák azt, hogy hogyan játszanak. Ezenkívül amint változik a dobos, bőgős - tehát a kísérők személye-, azonnal másképp formálódik a zenei világ, elképzelés. Emiatt is izgalmas és magával ragadó jazzben az élő muzsikálás. Az a varázsa is megvan, hogy egy kicsit belepillanthatunk a zene hallgatása közben az előadók lelki világába is. Előttünk születik a zene valós időben, ami egyedülálló élmény.

Idén nagy hangsúly kerül a folk elemekre és a gitár szerepére.

A jazzhét kedden egy fiatal, energikus csapattal, a Hoffbeat-tel kezdődik, melynek műsorát a zenei könyvtárban hallgathatjuk meg. A zenekar érdekessége - amellett, hogy nagyon tehetségesek és rengeteg fellépésük van –, hogy a bőgősük, Bögöthy Ádám érdi, aki fiatal kora ellenére már rengeteg híres zenésszel dolgozott együtt. A zenekar kiváló szaxofonosát (Ludányi Tamás) tavaly is hallhattuk ugyanezen a helyszínen saját zenekarával.
Csütörtökön egy színházi előadást láthatunk jazz zenével dúsítva a felnőtt könyvtárban, Dresch Mihály pedig megmutatja pénteken, hogyan lehet a népzenei gyökereket, motívumokat jazzes köntösben újraértelmezni a két műfaj ötvözésével.
Másnap Gáspár Károllyal és vendégeivel utazhatunk a jazz műfajaiban, és átélhetjük velük az ismert jazz zenék egyéni feldolgozásainak hangulatát, valamint hallhatunk saját kompozíciókat is. A zenekar vezetője hatalmas átéléssel improvizál ebben a zenei közegben, mely magával ragadja a hallgatót. Eközben Winand Gábor egyedi hangjával és rögtönzéseivel lehengerli a hallgatóságot. Juhász Gábor nem véletlenül lett a 2015-ös év jazzgitárosa, mert rendkívül lágy, érzéki játéka érthető lesz azok számára is, akik kicsit messziről figyelik a jazzt. Ez a quintet azért is egyedi, mert még soha nem zenéltek együtt, de szenzitív zenei játékuk bizonyára olyan érzéseket kelt a hallgatókban, ami maradandó élmény lesz.
Utolsó napra, vasárnapra marad egy méltán híres, Liszt-díjas jazzgitáros, László Attila zenekarának koncertje, akinek egy fiatal, kiemelkedő tehetségű énekes lesz a vendége, Szőke Nikoletta. László Attila és Szőke Niki párosa azért lesz várhatóan nagy élmény, mert mindkettőjük kivételes, egyéni és felismerhető játéka és tiszta hangja lenyűgözően magas színvonalú. Zenéjük a dallamosabb, harmóniákban gazdag irányát mutatja meg a jazznek.

Tehát a jazzfesztivált mindazoknak ajánlom, akik szeretnék megtapasztalni a kreativitást, az élő zenélést, és szeretnének belépni a jazz zene kapuján, amelyet ezek a koncertek itt Érden nyitnak meg előttünk!

http://erdijazzfesztival.hu

Vissza a hírekhez