JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

A SZOMSZÉD ÜZENETE

Rövidesen megjelenik a Lukas Oravec Quartet „Ali” című új lemeze. A szlovák trombitás és szárnykürtös többször is járt nálunk két fővárosi fellegvárunk, a Budapest Jazz Club és az Opus vendégeként. Különböző formációkban láthattuk őt amerikai világsztárokkal, egykori, és mostani honfitársaival (azaz cseh és szlovák zenészekkel) valamint a V4, a visegrádi négyekbe tartozó magyarokkal is játszani.

A kvartett a tavaly megjelent „Piotrology” után, amelyen Vincent Herring játszott vendégként, újra egy szaxofonos nagyágyúval állt össze, az új album amerikai sztárvendége Bob Mintzer. Mindkét lemezen sztárként kiemelték Kálmán Oláh, azaz a mi Kálcsink nevét is. Őt nem vendégként tüntették fel, mert rendes tagja Oravec együttesének, amelynek további tagjai Tomáš Baroš bőgős és Marián Ševčík dobos, akik szintén régi jó ismerősei a hazai jazztábornak.


1.JPG


Azért írok egy hamarosan megjelenő lemezről, mert a megjelenésének előzményeit, a beharangozását akár követendő példaként szeretném bemutatni zenészeinknek, és hősiesen működő kiadóinknak. Egy lemez megjelenésével, ellentétben a populárisabb műfajokkal, a jazz világában a vinyl lemezek aranykorában is csak a legszűkebb zenész elit részesülhetett abban a kiváltságban, hogy családjának tisztes megélhetést biztosítson az eladott példányok után kapott összegből. A régi időkből Coltrane (Vigyázat! Életében mindössze 20.000 (húszezer!) LP-t adtak el tőle! – A szerk.), s Miles Davis sztárgázsiját több könyv is említi. Lehet, hogy Amerikában a legnagyobb (jazz)sztárokkal a kiadók ma is mesés szerződéseket kötnek. Nem ismerem a mostani amerikai viszonyokat, de az biztos, hogy sok olyan egész világon elismert zenész nagyhangon kiabálva próbálja eladni aktuális lemezét a koncert után, mint Mike Stern, akit magam is lefotóztam árusítás közben.


2.JPG


A Magyarországon megjelent CD-k döntő többségének a zenész állja a megjelenés költségeit, jó esetben a kiadó a stúdiót „grátisz” biztosítja. Kap egy bizonyos számú tiszteletpéldányt, ezeket aztán ha ügyes, és kereskedői vénával is rendelkezik, a bolti árnál valamivel olcsóbban árulja a koncertjei után. Sok esetben a befektetett összeg, az önköltség is nehezen térül meg, viszont elmondhatja, hogy megjelent egy kézzelfogható lemeze, nemcsak a virtuális valóságban hallható zenéje. Sokaknak viszont még az önköltségi árak is elérhetetlenek. A hanghordozók átalakultak, a zenékhez való hozzáférés leegyszerűsödött, ezzel járt a zenehallgatási szokások megváltozása is. A szalagos magnetofon nem jelentett igazi konkurenciát, a lemezeladások nem zuhantak jelentősen vissza. A kazettás magnó sem rengette meg alapjaiban a piacot, bár könnyen hordozhatóságával megjelentek a közönség soraiból felvett „kalózfelvételek” a koncertekről. A minőség, és a lemezborítók adta varázs miatt továbbra sem tántorodtak el tömegesen a lemezek vásárlásától. Megjelent a CD, ami minőség romlás nélkül másolható. Ráadásul a számítógépek és az internet elterjedésével a letöltések is rohamosan terjedtek. Még az igazi gyűjtők nagy része is, ha egy átlagos számítógép felhasználói tudással rendelkezett, szép lassan leszokott a CD vásárlásról. Természetesen a hátsó és belső borítót is letöltve, valamint jó minőségű papírra nyomtatva, már csak a műanyag tokokat kell megvásárolni, és elkészíthetjük a „gyárihoz” megtévesztésig (minőségben is) hasonló lemezünket. Bár jelentős, de mégsem halálos döfés ez a lemezpiacra, sokkal inkább a nagy átlag (nem gyűjtő) zenehallgatási szokásainak megváltozása. A fiatalok, - akik annak idején a lemezkiadók legfőbb célközönségének számítottak - döntő többsége többnyire nem albumot hallgat végig, hanem számokat, és nem a hagyományosnak nevezhető lejátszókon, hanem a mobiltelefonjukon. Keseregni ezen állapotok miatt mind a zenészeknek, mind a kiadóknak lehet, de valamit tenni is kéne, ahogy Lukas barátom példája is mutatja, aki az internet adta lehetőségeket ügyesen kihasználva gyűjtögeti a pénzt lemeze megjelenésének valamelyest nyereségessé tételéhez.


j-03.JPG

Először is egy népszerű cseh honlapon (startovac.cz) mely a kulturális élet szereplőinek ad lehetőséget kampányt hirdetni egy project megvalósításához, bejelentkezett, és létre hozta saját oldalát. Mint az alábbi képen látható, egy egyszerű útmutató utasításait követve ez sikerült is neki, és a zene (hudba) címszó alatt elérhetővé vált terve az adakozók számára.

j-04.JPG

j-05.JPG


Már itt is látható a többi között, de a rákattintás után előjövő sajátként létrehozott oldalán nagyító nélkül is kivehető a kép jobb oldalán, mennyi pénzre van szükség a megvalósításhoz, ehhez addig mennyi gyűlt össze, és mennyi idő van még a megjelenés dátumáig. Amikor a monitorról elkészítettem a felvételt a szükséges 800 euróból 148, azaz 19% folyt be, és 40 nap, 14 óra volt hátra a megjelenésig.

j-06.JPG

j-07.JPG


A videóra kattintva 20 és fél percig láthatjuk és hallhatjuk a készülő lemez anyagát adó koncertet. Alatta pár szóban méltatás olvasható a többszörös Grammy-díjas Bob Mintzer-ről, majd egy ismertető, milyen egyszerűen tudunk segíteni a tavaly felvett zene idei kiadásában. Ha a látottak hallottak kellően felcsigázták érdeklődésünket, a szponzoráció különböző lehetőségei közül választhatunk, pénztárcánk, és elszántságunk méretétől függően. Már 7 eurótól utalhatunk 29 euróig, különböző tömörített formátumok és hosszak letöltése közül választhatunk, borító melléklettel, vagy anélkül, a magasabb áraknál már jár a komplett cd postázva, sőt 29 eurót utalva 3 cd-t kapunk, megoldva a karácsonyi ajándékozást is szeretteinknek. Ezután egy nagy ugrás következik, az adakozó hajlamú cégeket megcélozva. 400 euróért a lemezborítóra kerülhet nevünk, a kiemelt támogatók közé. De még mindig nincs vége, mert 1000 euróért a zenekar házhoz megy és privát koncertet ad egy előre egyeztetett időpontban. Azt ugyan nem tudom, hogy Mintzer-rel hogy oldják meg a házimuzsikát, én mindenesetre megvárom, hogy a nagyszerű szaxofonost és zeneszerzőt a Budapest Jazz Club az október 14.-i koncertjén láthassam újra, a Yellowjackets együttessel. Addigra remélem Lukas Oravec lemeze is megjelenik. A jelen állás szerint már 230 euro gyűlt össze, ami bíztató, mivel még 27 nap, és 12 óra van hátra az akció zárásáig. Co si o tomto projektu myslíte? - vagyis mit gondolok erről a projektről, kérdezte üzenetében trombitás barátom. Nos, kedves Lukas, remek ötletnek találom, és remélem Magyarországról is érkezik valamennyi pénz a 800 euró eléréséhez. A készülő album zenéjébe belehallgatni, és a lehetőségekről tájékozódni itt lehet:

https://www.startovac.cz/projekty/album-ali-lukas-oravec-quartet-feat-bob-mintzer/

Vissza a hírekhez