JazzMa

Friss Hírek

BJC 11!2019. január 17.
Shorter, Wayne: Emanon2019. január 16.
Játék – 2019. január2019. január 06.
Gone but Not Forgotten 20182018. december 31.
A JAZZ ESSZENCIÁJA2018. december 30.
RÁKFOGÓ LEMEZFELVÉTEL2018. december 15.

Hírek

Exkluzív interjú Irk Rékával a 2. Érdi Jazz Fesztivál önkéntes szervezőjével

Hogy a számomra ismeretlen Irk Rékával interjút készítsek, azt a JazzMa.hu Lemezpolc rovatának vezetője, Gáspár Károly javasolta!

irkreka.jpg


1) Mióta foglalkozik jazz zenével?

Csak hallgatom, de pontosan nem emlékszem, mióta, már a szüleimmel, testvéreimmel is mentünk jazz koncertekre. Klasszikus gitároztam 15 évig, ahol a gitárzenekarban azért könnyedebb stílusokat is játszottunk, majd a fiam is gitározott 10 évig, tehát a zene mindig közel állt hozzám. 4-5 évig segítettem webes részen a Balatonfüredi Gitárfesztiválnak, ahol jazz zenészek is megfordultak néha.

2) Hogy tudja a jazzt hasznosítani a munkájában?

Nekem nagyon fontos a jazz a mindennapokban, mert a dizájn, programozás, fejlesztés kreativitást igényel, és ez a fajta zene tele van impulzusokkal, erővel, fantáziával, újabb és újabb ötleteket ad, valamint a szabadság érzésével is megajándékoz. Ismerőseimmel is beszélgettünk, vajon kipróbálták-e képzőművészek valaha, kapnak-e, és ha kapnak, másfajta ihletben részesülnek-e, ha más és más zene mellett dolgoznak, mert  az én véleményem szerint leginkább a jazz különböző stílusai mozgatják meg az agyat és adnak inspirációt.

3) Úgy hallottam, hogy a tavaly megrendezett 1. Érdi Jazz Fesztivál egy helybeli festőművész ötlete volt... Ön hogyan keveredett bele az egészbe?

Igen, azt, hogy az Érdi Napokon belül lett jazz blokk is, Kéri Mihály festőművésznek köszönhetjük, aki az Érdi Galéria művészeti vezetője. Miután ez egy úgymond réteg zene és nem könnyű elérni azt a közönséget, akik fogékonyak erre a muzsikára, így nagy szervezésre volt szükség, hogy elinduljon, lásson más is fantáziát ebben a programhétben. A városvezetésen kívül, az érdi művelődési ház új igazgatónője is szerencsére mellénk állt, így egy csapat dolgozik most azon, hogy siker koronázza munkánkat. Remélem ez a második év bebizonyítja, hogy van létjogosultsága ennek a kulturális programnak, Érden és környékén is kíváncsiak a jazzre, akár még Budapestről is eljönnek meghallgatni kedvenceiket.
A szervezésben segítőként veszek részt. Miután sok éve ebben a városban élek, úgy gondoltam, hogy felajánlom segítségemet a webes részen, és nagy örömömre nyitottak voltak erre, sőt ajánlhattam is néhány kedvenc jazzistámat. Így nagy energiával dolgozom azon, hogy sikert érjünk el, ami abban mutatkozna meg, ha nagy közönséget tudnánk megszólítani, akik annyira jól éreznék magukat, hogy hírünket vinnék.

4) Mihálynak voltak konkrét elképzelései a fellépőkkel kapcsolatban? Vagy ebben is Ön segített neki?

Azt szerettük volna, ha a jazznek különféle ágai megjelennek a fesztivál programjában. Kéri Mihály idén a folk témát helyezte előtérbe, így minden fellépő programjában vannak népzenei motívumok, melyet jazzesítve hallgathatunk saját magukra szabva. Nekem csak az volt a kívánságom, hogy idén halljunk gitárhangot is, és ezt elfogadták, így majdnem minden nap élvezhetjük ennek a hangszernek is a hangját.

5) És az idei fesztivál programja hogyan állt össze? I mean visszahívtak valakit/valakiket a tavalyi fellépők közül?

A tavalyi év még csak a kezdet volt, így kevés emberhez jutott el a koncertek híre, ezért két zenekarral már akkor megbeszélte Kéri Mihály, hogy idén is várjuk őket vissza. Természetesen nem akartuk, hogy ugyanabban a felállásban lépjenek színpadra, bár a jazzt mindig máshogy játsszák, de szerettünk volna változatosságot vinni a produkciókba, így a tavaly meghívott Dresch Mihály idén a vonós zenekarával fog fellépni, és természetesen marad a folk-jazz irányzatnál, Gáspár Károly pedig az én kívánságomra Juhász Gábor jazzgitárossal bővítette már így is nagyszerű trióját, melyet ahogy tavaly, úgy idén is Winand Gábor ének és szaxofon muzsikája fog gazdagítani.
László Attilát és Szőke Nikit én kértem, mert ők külön-külön is, de együtt még inkább egy ritkán hallható, egészen egyedi ritmikájú, harmóniákban gazdag zenét nyújtanak a zeneszeretőknek, igazi csemege lesz a jazzrajongóknak ez a vasárnapi zárókoncert.
Az első két produkció, - ami kedden és csütörtökön lesz hallható, - az érdi könyvtárak szervezése, ők tavaly is fiatal muzsikusokat hívtak meg egyik napra, a másik napot pedig a színháznak szánták, melyben két zenész kap teret, így a jazz zenével összekötve válik igazán izgalmassá az előadás.
Ezenkívül csütörtökön (szeptember 8.) nyílik egy kiállítás is az Érdi Galériában, ahol jazzportrék láthatók Brunner László fotóművész munkáiból.


6) Hol és mikor, és főleg kik lesznek a 2. Érdi Jazz Fesztivál jazz szereplői?

A fesztivál szeptember 6-a és 11-e között kerül megrendezésre Érden.
Szeptember 6-án a Hoffbeat zenekar lép fel az érdi zenei könyvtárban 18 órakor. Szeptember 8-án a Malko Teatro előadását élvezhetjük jazz zenével körítve az érdi főkönyvtárban ugyancsak 18 órakor.
Péntektől vasárnapig a helyszín Érd főterére költözik és minden program 19 órakor indul. Szeptember 9-én pénteken a Dresch Vonós Quartet-et hallgathatja meg a nagyérdemű. Szombaton, szeptember 10-én a Gáspár Károly Trió lesz hallható Juhász Gábor és Winand Gábor közreműködésével. Vasárnap pedig László Attila Quartet-jére várunk minden érdeklődőt, akik Szőke Nikoletta énekesnővel kiegészülve teszik felejthetetlenné az utolsó estét.
Úgy gondolom, hogy már az ismert nevek is bizakodással tölthetnek el minden vendéget, és biztos vagyok benne, hogy nem fognak csalódni.
Még ami fontos, hogy a szervezők jóvoltából minden koncert ingyenes idén.
Az összes fellépőről részletes leírást olvashatnak a fesztivál honlapján: http://erdijazzfesztival.hu/

7) Esőmentes jó időt és nagy tömeget kívánok!

Köszönjük és várjuk azokat, akik kíváncsiak a jazz muzsikára és azokat is, akik már rajongók és tudják, hogy nagyszerű estéket tölthetnek el a fellépőkkel.
Eső esetére is van B-tervünk, a művelődési házban várjuk a hallgatóságot, de azért reméljük, hogy Érd főterén tudjuk megrendezni a hét végi koncerteket.

Vissza a hírekhez