JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Hírek

Fantasztikus sikerrel zárult a II. Érdi Jazz Fesztivál

Jó volt látni, hogy Érden is lehet jazz programot rendezni, igenis megmozdulnak az emberek a jó zenéért.

A fesztivál pénteken kiköltözött Érd főterére, ahol a nagyszínpadon folytatódtak a koncertek.

Rögtön egy nagy kedvenccel kezdtünk, a Liszt-díjas Dresch Mihállyal, aki idén a vonós quartetjével állt színpadra.

Társai ebben Brasnyó Antal, ifj. Csoóri Sándor és Bognár András voltak, akik ahhoz képest, hogy ritkán játszanak együtt ebben a felállásban, teljes összhangban muzsikáltak.

Dresch Mihályt, aki egyedülállóan tudja ötvözni a folkot a jazz-zel, mindig öröm hallgatni, mert utánozhatatlan improvizációi, a zenésztársait is folyamatos „jelenlétre” ösztönzik.

A népzenei részek gyökerei erdélyi, kalotaszegi, mezőségi, moldvai népzenékből átvett motívumok. Ezeknek a feldolgozásoknak az alapja mind ismert, énekelt, táncolt, hagyományos népzene, melyet Dresch Mihály dolgozott át.

Misi a tenor- és szopránszaxofonon kívül, még furulyán és fuhunon játszott, ami egészen egyedi hangszer, saját találmánya, hangja pedig a furulyáéhoz hasonlít. Brasnyó Antal brácsán muzsikált, Bognár András pedig bőgőzött, ifj. Csoóri Sándor brácsa mellett bolgár tamburán is pengetett.


dresch1.jpg


dresch2.jpg


dresch3.jpg


dresch4.jpg


Szombaton a Gáspár Károly Triót köszönthettük ismét Érden (tavaly is felléptek, de más felállásban). Idén a ritmusszekció kicserélődött és két kiváló zenészt hallhattunk játszani, Horváth Balázst bőgőn (aki tavaly Dresch Mihály zenekarában játszott nálunk) és Bágyi Balázst – a Magyar Jazz Szövetség elnökét -, aki dobolt. Ők rendkívül biztos alapot adtak, és játékukkal a zenekarvezető, Gáspár Károly által mély átérzéssel játszott standardek és saját szerzeményei egyaránt megérintették a közönséget. Végre hallhattuk Károly saját műveit is. Egyből saját számmal indítottak (The Last Chance), ami egy lírai hangvételű gyönyörű dallam. A következő saját szerzeménynél (Medicinal Spring) - melyet a „Kis kece lányom” című ismert népdal inspirált - lépett színpadra vendégük, Juhász Gábor, aki egy újabb színt vitt a zenekar játékába. Gábor gitárjátéka egészen egyedi és felismerhető, nem véletlenül választották az év jazzgitárosának a JazzMa.hu-n. Játékával egy jóval teltebb hangzást kapott minden szám. Winand Gábor jelenléte pedig még tovább színezte a koncertet. Ő akár szaxofonozik, akár énekel, a közönségét rögtön elbűvöli. Műsorukban szerepelt még Charlie Parker, Frank Churchill és Clifford Brown feldolgozás is.


gaspar1.jpg


gaspar2.jpg


gaspar3.jpg


gasparfellepok.jpg


A vasárnapi záró koncerten (ahol a plusz székek ellenére is az egész téren ültek, álltak) egy újabb Liszt-díjas zenészt hallgathattunk, László Attila kitűnő jazzgitárost. Zenekarával saját szerzeményeit játszották. A quartet tagjai egyenként is remek muzsikusok – Tzumo nemcsak zongoristaként, de zeneszerzőként is ismert-elismert, Lattmann Béla basszusgitáros hangszerének mestere, Hidász Tomi pedig egy ifjú tehetség-, és mivel sok éve játszanak együtt, ők valóban szavak nélkül is értik egymást.  László Attila szerzeményei egytől egyig eredetiek, ritmikusak és kellemes hallgatni őket. A „Downhill” című kompozícióval indítottak, majd a „Smart Kid”-del és a „Good Luck” című jazz-rock számmal megadták a groove-ot. Vendégük Szőke Nikoletta volt, aki elbűvölte csodálatos hangjával az érdi nézősereget, Stevie Wonder számokat és László Attila „Only One”-ját énekelte káprázatosan. Ráadásnak pedig Antonio Carlos Jobim „Mediation” című gyönyörű bossanováját hallhattuk.


laszloa1.jpg


laszloa2.jpg


laszloa4.jpg


irkreka-laquartet.jpg

A fesztivál önkéntes mindenese Irk Réka a boldog zenekarral


A Főtéren megrendezett három koncert összesen több mint 650 nézőt csalogatott Érd központjába, többen Budapestről, valamint a környező településekről érkeztek. Reméljük jövőre is legalább ennyien lesznek kíváncsiak az Érdi Jazz Fesztivál programjaira!

Szeretnénk megköszönni minden közreműködő odaadását, segítségét, a hangtechnikusok profizmusát, a művelődési ház támogatását és természetesen a fellépő művészek lelkes muzsikáját és önzetlen segítségét az új fesztiválnak nyújtott promóciójában. Köszönet Érd város vezetésének is, akik minden lehetséges módon támogatták ennek a kulturális rendezvénynek a létrejöttét és lebonyolítását.

Jövőre újra, ugyanitt.

Vissza a hírekhez