JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Winand Update az Opusban

Winand Gábor új formációja muzsikált az Opus Jazz Club színpadán, február 15-én.

Winand Gábor legújabb formációja a Winand Update névre hallgat, lehet azért, mert szeretnek a Norbi Update-re tornázni. Ennél azonban sokkal valószínűbb, hogy az énekes nagyszerű társai (Rozsnyói Péter – zongora, Orbán György – bőgő, Csízi László – dob) segítségével kívánja új színekbe öltöztetni sajátos zenei személyiségét, ami sokkal több, mint a senkivel össze nem téveszthető vokális képessége. Winand Gábor ugyanis nemcsak a legjobb férfi jazz-énekes Magyarországon, hanem zeneszerzőként és szaxofonosként is teljesen önálló egyéniségnek tekinthető. Az Update-tel elsősorban a latinos világa elevenedik meg, ami egyszerre vérpezsdítő és titokzatosan intim, utóbbi nagyban köszönhető kubai felesége, Elsa Vallé dalszövegeinek.

A forró bossa riffből építkező „Jazzero” című dallal nyitottak, amit a balkáni hangulatú „Bulgarian Love Song” követett, szopránszaxofon előjátékkal. Winand hosszabb énekes rögtönzései alatt sem lankadt a figyelem egy percre sem, hála kifogyhatatlan kreativitásának. A koncert egyik csúcspontja volt a „Mis Pasos” című gyönyörű ballada, Rozsnyói lélegzetelállító bevezető játéka Bill Evans-i finomságokat idézett, a klasszikus műveltségű zongorista azonban rendesen el tudta engedni magát a gyorsabb, modernebb darabokban. Az első szett végén Winand a zongorához ült (szintetizátor), és egy humoros hangvételű rögtönzésbe kezdett, ami egy igazi békebeli swingeléssé alakult, egy rhythm changes téma boncolgatásával, vidáman és szórakoztatóan. Winand számára nagy öröm, hogy az Etűd Zeneiskolás diákjai feldolgozták néhány számát, például a „Somos” című komplexebb kompozíciót is, ami a második szettben a kvartett előadásában is felcsendült, Orbán György pedig nagyot ment benne.

A közönség kitörő lelkesedéssel fogadta a remek hangulatú koncertet, amit Winand a nemrégiben elhunyt mestere, Al Jarreau emlékének ajánlott.


04.jpg


03.jpg


01.jpg


02.jpg


08.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


10.jpg


11.jpg

Vissza a hírekhez